-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
takarító
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Lássuk, melyek a hagyma legfontosabb felhasználási területei?
A hagyma felhasználása a gyógyászatban:
Kitűnő vizelethajtó, fertőtlenítő és tisztítja a légutakat. A vöröshagyma ajánlott szív- és érrendszeri megbetegedések esetében, rák megelőző és gyulladásgátló hatása közismert.
Csökkenti a vér koleszterin szintjét. Hatásos még megfázások, szívbetegségek és cukorbaj esetében is.
A vöröshagyma aktív vegyületei gátolják a rákos sejtek növekedését, segítenek a szívbetegségek gyógyításában, megakadályozzák az agyvérzés kialakulását, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, serkentik az immunrendszert.
Antibakteriális és gombaellenes hatása miatt enyhíti a gyomorbántalmakat, hasznos a gyomor- és bélrendszeri betegségek kezelésében is. Akárcsak a fokhagyma segít megelőzni a trombózis kialakulását és csökkenti a magas vérnyomást.
A sárga- vagy a fehér hagyma összetevői egy idő után emelik a HDL-koleszterinszintjét a szervezetben.
A hagyma felhasználása a gasztronómiában:
Édességek és desszertek kivételével szinte minden étel kitűnő ízesítője, a hagyma. Használható vágott, reszelt vagy akár darált formában is. Reszelve, remek fűszere a krémes állagú ételeknek. Mivel nyers formában hamar kesernyés íze lehet, ezért tartósíthatjuk kevés ecet vagy citromlé hozzáadásával. Melegítéssel, főzéssel változik az íze, édesebb, aromásabb lesz.
Közép-Európában sült hagymakarikákkal díszitik az ételeket. Indiában a hagyma a mártások és szaftok alapanyaga. Az Egyesült-Államok déli részén és Mexikóban kedvelik a szárított változatot, melyet fűszerként hagymapor formában használnak. A hagymapor íze különbözik valamelyest a friss hagymáétól. A szárított hagyma folyadéktartalma kivonódik a szárítás során, ezért nem ajánlott száraz ételek ízesítésére.
A hagyma remek fűszere a húsféléknek, leveseknek, salátáknak és pörkölteknek.
A gyöngyhagyma (Allium Ascalonicum) rokonságban áll a vöröshagmával, de kisebb, íze rafináltabb és kevésbé csípős.
A mogyoróhagyma Franciaország északi részén elterjedt, leginkább sütve fogyasztják.