-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Akácméz, hársméz, gesztenyeméz - mutatjuk milyen betegségek ellen lehetnek hatásosak.
Olcsó fogás volna a mackó mézszeretetével kezdeni... Idézzük fel inkább a szellemes, mackó alakú mézesflakont, amiből viszonylag kockázatmentesen lehetett adagolni a mézet. Utántölteni már kevésbé volt könnyű...
Az üzletek polcain egyre többféle mézet fedezhetünk fel: a közismert akác, hárs és vegyes virágméz mellett kezd ismertté válni a gesztenye, repce, napraforgó, selyemfű vagy mézontófű-méz is. Különleges, de fellelhető a levendula, sáfrányos szeklice, aranyvessző, medvehagyma , vagy fenyőméz - utóbbi nem virág nektárjából, hanem a fa által kiválasztott édes harmatból készül.
Hogyan készül a méz?
Nagyon leegyszerűsítve: a méhek elrepülnek a virágra, kiszívják a nektárját, a kaptárban a jellegzetes hatszögletű sejtekbe töltik az összegyűjtött nektárt, aztán érlelik és méhviasszal lezárják a sejtet. Természetesen a saját maguknak gyűjtik a mézet, hogy amikor nem jutnak friss virágnektárhoz, legyen táplálékuk. Nem tudják, mennyi időre kell készleteket felhalmozniuk, ezért a szükségletük többszörösét is összegyűjthetik, ebből a többletből vesz el a méhész.
A méhészek a kaptárak költöztetésével is befolyásolhatják a mézgyűjtést, egy növényfaj virágzási idejére odatelepítik a kaptárakat, hogy a lehető legtöbb nektárt összegyűjthessék a méhek. Természetesen figyelemmel vannak a méhek szükségleteire is, tehát ha valamiért kritikus szintre csökkennének a táplálékkészletek a kaptárakban, pótolják azt.
A méz összetétele
A mézben található cukor a fruktóz, amelynek energiatartalma picivel kisebb, mint a répacukoré, amelyet "normál" cukorként ismerünk. A különböző cukorfajtáknak eltérő édességérzete van, ezért a mézet édesebbnek érezzük a kristálycukornál, így jóval kisebb mennyiséget fogyasztunk belőle általában. A cukron kívül ásványi anyagok és vitaminok, valamint kis mennyiségben virágpor, különböző enzimek, savak találhatóak még a mézben, ám vitamin- és ásványi anyag tartalma nem jelentős. Hasznossága vitathatatlan, ami elsősorban az alkotórészei ideális kombinációjának köszönhető, gyorsan felszívódó, hasznosuló táplálék.
A virágpor
A méhek a nektáron és mézen kívül virágporral is táplálkoznak, amely számukra az egyetlen fehérjeforrás. A virágpor összetétele rendkívül előnyös, ezért kitűnő táplálékkiegészítő. Ráadásul még környezetbarát is, hiszen a természet maga előállítja, a begyűjtését elvégzik a méhek, így már csak a csomagolását és a fogyasztóhoz eljuttatását kell megoldanunk. (Sajnos a molyok is nagyon szeretik, erre figyelnünk kell a vásárlásnál és tárolásnál is.)
A virágpor magas fehérjetartalma mellett vitaminokat és ásványi anyagokat is jelentős mértékben tartalmaz, így az egészségmegőrzésben, betegségmegelőzésben és gyógyulásban is hasznos és fontos társunk. Apró pasztilla-alakja, a sárgától vörösön át a barnáig változó színe önmagában is tetszetős, az íze kellemesen édeskés, mézre emlékeztető. A virágport fogyaszthatjuk magában, gyümölcsléhez, lekvárhoz, müzlihez keverve, vagy akár vajas kenyérre szórva, avagy kávédarálón megőrölve mézhez keverhetjük. Érdemes kísérletezni vele, de lehetőleg ne melegítsük fel, mert hő hatására bomlani kezdenek a hasznos összetevői.
Rendszeresen fogyasztva jótékony hatással van a jó testi-lelki közérzetünkre, csökken a fáradtság, fokozódik a munkakedv, életöröm. Máj- és vérkeringési zavarok, idegrendszeri gyengeségek, vérszegénység, gyulladások esetén is hatásos. Az őrölt virágpor tojássárgával elkeverve még arcpakolásnak is kitűnő.
Mire jók a mézfajták?
Lássuk, milyen jótékony hatása van az ismertebb mézeknek!
Az akác jó fertőtlenítő, köhögéscsillapító, 1-2 kanálnyit lassan ajánlott elszopogatni. Kis horzsolásokat, zúzódásokat, száraz, berepedezett bőrt kenjünk be vékonyan akácmézzel, fertőtlenít, hidratál és nyugtat.
A hárs hörghurutra, lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra alkalmazható.
A gesztenyeméz trombózis megelőzésére, valamint visszértágulat mérséklésére használható.
Méz az ételekben
A legismertebb felhasználási mód a mézes sütemény, de édesítésre még nagyon sok ételhez használhatjuk a mézet. Gyümölcssaláta, krém, leves, müzli, limonádé, turmix-italok, grillezett húsok, zöldségek pikánsabbá tétele... és még hosszan sorolhatjuk. Általános szabály, hogy kerüljük a méz hevítését, forralását, mert károsodik, és a forró ételben a zamatát sem érezzük olyan jól, mint langyosan-hidegen. Minél aromásabb mézet alkalmazunk, annál óvatosabban adagoljuk az ételhez. A napraforgó, akác, vagy vegyes virágméz szinte mindig jó, a hárs, vagy az erős aromájú gesztenyeméz, vagy például a kissé hagymaszagú medvehagyma-méz már észrevehetően befolyásolhatja az étel ízharmóniáját. (Nekem sikerült már gesztenyemézzel a szemetesnek sütni...)
A különböző fajták kristályosodásra való hajlama eltérő, de a mézben megjelenő cukorkristályok az értékét nem csökkentik. Óvatosan kissé felmelegítve újra feloldhatjuk, és ugyanúgy használhatjuk tovább.
Mire jó az akácméz?
A méhek további kiváló termékeket készítenek, amelyek hatásait élvezhetjük.
A méhpempő, amely a fiatal méhek és a méhkirálynő étke, kitűnő táplálékkiegészítő, méregtelenítő, roboráló, valamint szív- és érrendszeri panaszok kezelésében is hatékony segítség. A méhpempő általában fiolába csomagolva kapható, ezt kevés mézben keverjük el, és felnőttek 5-6 nap alatt fogyasszák el.
A propolisz a méhek ragasztóanyaga, a növények mézgás-ragacsos anyagaiból gyűjtik, és a kaptár, sejtek javítására használják. A propoliszból leggyakrabban tinktúrát készítenek, amelyet külsőleg az orr- fül- gégegyógyászatban használnak, belsőleg élénkítésre, frissítésre, a szervezet ellenállóképességének növelésére. Kenőcsbe keverve égési, fagyási sérülések, aranyér, bőr- és körömgomba, reumatikus fájdalmak esetén használatos még.
Mézfajták |
Gyógyhatásai |
Akácméz | Felső légúti megbetegedés, immunrendszer erősítés, méregtelenítés, májregeneráló, csonterősítő hatású |
Hársméz | Légúti hurutos megbetegedés, idegnyugtató, |
Repceméz | Gyomorsav túltengés esetén javasolt |
Gesztenyeméz | Vérszegénység, étvágytalanság kezelésére, visszeres panaszok, trombózis megelőzésére javasolt |
Selyemfűméz | Gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő hatású |
Levendulaméz | Álmatlanság, vesepanaszik, bélférgesség esetén ajánlott, sebgyógyító hatású |
Virágméz | immunerősítő, fertőző felső légúti megbetegedés kezelésére |
Minden fajta méz jó nyugtató, tehát este, lefekvés előtt 1-2 kanállal érdemes fogyasztani, de a fürdővízbe is keverhetünk 2-3 evőkanál mézet, hiszen a bőrünket is ápolja. (Fürdőméz házilag>>)
Végül egy általános tanács: a mézfajtákkal való ismerkedést az enyhébb ízűekkel érdemes kezdeni, az akác, vegyes virágméz után jöhet a hárs, mézontófű, selyemfű, az erős aromájú gesztenye, medvehagyma és levendula.