Hogyan lehet megvédeni a birsalma gyümölcsét a romlástól?
Kérdés
Hogyan lehet megvédeni a birsalma gyümölcsét a romlástól?
Válasz
A háziasszonyok gyakran tapasztalják, hogy a leszüretelt és egészségesnek látszó birsalmák felvágva használhatatlanoknak bizonyulnak: a húsuk megbarnult, megrothadt. Ezt a jelenséget a monília nevű gombabetegség idézi elő oly módon, hogy a gomba spórái a bibeszálon keresztül a magházba jutva elindítják a folyamatot.
Permetezni tehát már a virágzó birsbokrot kell, ezzel megakadályozva a virágok fertőződését. A gyümölcsök fejlődése idején, a nyár derekán a permetezést meg kell ismételni. Védekezésre a bordói lé mellett sokféle gyári szer (Champion, Rézoxiklorid, Orthocid stb.) is alkalmas.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »