-
Kőműves
-
takarító
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Előzzük meg a rákot sült kelbimbóval!
Barátommal egyik reggel a piacon sétálgattunk, mire ő hirtelen megállt, rámutatott egy zöldségre, és azt kérdezte: „Az meg mi?”
Néhány magas szárra mutatott, melyek kisebb fára hasonlítottak, és melyek tele voltak kisméretű káposztákkal.
„Azok kelbimbók”, mondtam én.
Úgy nézett rám, mintha viccelnék, majd visszanézett a kelbimbó ágakra. „Fúj”, csak ennyit mondott.
Megértem a reakcióját. Sok ember nem tudja, hogy ezek a keresztes virágú zöldségek eredetileg hogyan néznek ki, csak az üzletben a már levágott, kelbimbókkal megrakott kosarakat ismerik.
Azt is megértem miért húzta el a száját, mikor az ízére gondolt. A kelbimbó az én házamban sem örvendett nagy népszerűségnek, de mindez megváltozott, amint megsütve tálaltam fel. A sütés során valami teljesen új zöldséggé változott.
A kelbimbó a keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozik a karfiollal, a brokkolival és a salátával együtt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket.
A kutatások kimutatták, hogy az olyan keresztes virágú növények, mint a kelbimbó olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek megelőzik az ösztrogén okozta rák kialakulását. Ahhoz, hogy egészségesen fogyasszuk, ne főzzük meg, mert így elveszítik rákmegelőző hatásukat. Rostanyagokban, A és C-vitaminban gazdag, főleg, ha ízletes köretként készítik el. Mivel téli zöldség, kitűnő hétköznapi vacsorát készíthetünk ősszel és télen.
Sült kelbimbó recept
Hozzávalók:
- 900 g friss kelbimbó
- 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 1 evőkanál aprított fokhagyma
- ½ teáskanál száraz oregánó
- ½ teáskanál só
- Citrom-ízlés szerint
A sült kelbimbó elkészítési módja
- A sütőt előmelegítjük 230°C-ra
- Megmossuk a kelbimbót
- Levágjuk a szárát, a külső, erős leveleket eltávolítjuk
- Szár végétől kezdve, kettévágjuk
- Enyhén kizsírozott tepsibe tesszük
- Egy kis tálban összekeverjük az olíva olajat, a fokhagymát, az oregánót és a sót
- A keveréket ráöntjük a kelbimbóra
- Finoman megmozgatjuk, hogy belepje a kelbimbót
- 15-20 percet sütjük, amíg puha és halványbarna színű lesz
- Ha szeretjük, tálalás előtt friss citromot is csavarhatunk rá