-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Értékesítő
-
Óvodapedagógus
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Alkalmi pakolós diákmunka - XII. kerület - 11.29. - Br. 2000Ft / óra
2024. 11. 21
-
Karbantartó
2024. 11. 21
-
HR Gyakornok Pécs (WHC022603)
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Mit kell tudnunk a spenótról?
A spenót egyik legértékesebb zöldségünk. Ha okosan használod, egy sor kialakulófélben lévő betegségtől menthet meg. Akkor a legértékesebb, ha főzés nélkül, salátának vagy spenótlének fogyasztod. Antioxidáns hatása megvédi sejtjeidet a szabadgyökök kialakulásától, szeléntartalma pedig még jobban támogatja ezt a hatást. Oxáltartalma segíti az emésztést.
Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezek pedig fokozzák a zsírok és a szénhidrátok megemésztését. A spenótban megtalálható természetes só csökkenti a vér cukortartalmát, így kifejezetten hasznos táplálék cukorbetegségben szenvedők számára. Krómtartalma hatékonyabb munkára serkenti a hasnyálmirigyet, mely az inzulintermelést szabályozza. Vérnyomás-szabályozó hatása is ismert, valamint vérzékenység, erős menstruáció esetén is alkalmazható egy-egy pohár spenótlé elfogyasztása.
Egy hetes mintaétrend - Zsírégető, anyagcsere fokozó diéta, receptekkel
1. NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 10 dkg szilva
Ebéd: spenótfőzelék
Hozzávalók:
- spenót
- olívaolaj
- liszt
- fokhagyma
- tej
- bors
- só
Mosd meg a spenótot, tépd le a levél szárait. Főzd meg sós vízben, csepegtesd le, majd a leveleket aprítsd nagyon apróra. Készíts rántást az olajból, a fokhagymából és a lisztből, keverd csomómentesre a tejjel, majd tedd bele a spenótot. Fűszerezd, és forrald össze alaposan.
Uzsonna: 3 dl paradicsomlé
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 2 szelet csirkemell sonka, 2 db paradicsom
2. NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 10 dkg szőlő
Ebéd: spenótos spagetti
Hozzávalók:
- 20 dkg spenót (mirelit)
- 1 doboz joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 20 dkg durum spagetti tészta
Olvaszd fel a spenótot, majd keverd össze a préselt fokhagymával, a joghurttal, a sóval és a borssal. Melegítsd össze, és időközben főzd meg a tésztát a csomagolásán előírtak szerint. Keverd a tésztához a spenótot, és melegen fogyaszd.
Uzsonna: 3 dl szőlőlé
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 szelet zsírszegény sajt, 1 teáskanál light margarin, 1 db paprika
3. NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 2 db kicsi körte
Ebéd: spenótos tonhal
Hozzávalók:
- 20 dkg spenót
- 20 dkg fagyasztott tonhal
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál mustár
- 2 dkg szemes bors
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- kakukkfű
- 1 evőkanál citromlé
Először készítsd el a pácot. Add hozzá az olajhoz a mustárt és a fokhagymát, majd fűszerezd a sóval, a kakukkfűvel és a citromlével. A borsot törd össze, és add a páchoz. Tedd a halakat sütőlapra, és kend be a páccal. Közben mosd meg a spenótleveleket, és helyezd egy tányérra. Az átsült tonhalakat fektesd a spenótra, és melegen fogyaszd.
Uzsonna: 3 dl körtelé
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 szelet sonka, 1 db kicsi répa lereszelve, citromlével
4. NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 1 db alma
Ebéd: spenótleves
Hozzávalók:
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 liter tej
- 25 dkg fagyasztott spenót
- só
- 1 kanál cukor
Olvaszd meg a vajat, és add hozzá a lisztet. Kevergesd, közben öntsd fel tejjel. A kiolvadt spenótot add hozzá, forrald össze, majd fűszerezd a sóval és a cukorral.
Uzsonna: 3 dl grépfrútlé
Vacsora: 2 szelet Graham-kenyér, 1 szelet tarja, 1 db paprika
5. NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 1 db narancs
Ebéd: spenótos makaróni
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- besamelmártás
- 20 dkg spenót
- 1 csomag durum makaróni
- 5 dkg reszelt trappista sajt
- só, bors, szerecsendió
Besamelmártás:
- 5 dkg margarin
- 1 evőkanál liszt
- 1,5 dl tej
- 1 tojássárgája
Főzd ki a tésztát a csomagoláson előírtak alapján. Közben mosd meg a spenótot, és fonnyaszd meg a vajon. Készíts besamelmártást, majd hagyd besűrűsödni. Öntsd fel tejjel, és add hozzá a tojássárgáját. Ezután fűszerezd. A besamelt öntsd a lecsepegtetett tésztára a spenóttal együtt. Reszelt sajttal fogyaszd.
Uzsonna: 3 dl narancslé
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 teáskanál light margarin, 1 db tojás
6. NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 1 db banán
Ebéd: spenótsaláta
Hozzávalók:
- 25 dkg spenót
- 2 db főtt tojás
- 1 fej lilahagyma
- 2 db paradicsom
Az öntethez:
- 1 dl borecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, cukor
Mosd meg a spenótot, és tépkedd apró darabokra. Főzd meg a tojást, hagyd kihűlni, majd aprítsd kis kockákra. A lilahagymát is vágd karikákra, majd keverd össze a spenóttal és a tojással. Az öntetet keverd egybe, és tálaláskor öntsd a salátához.
Uzsonna: 3 dl sárgarépalé
Vacsora: 2 szelet Graham-kenyér, 1 szelet marhapárizsi, 1 db paradicsom
7. NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 1 db nektarin
Ebéd: spenótfőzelék
Hozzávalók:
- spenót
- olívaolaj
- liszt
- fokhagyma
- tej
- bors
- só
Mosd meg a spenótot, tépd le a levél szárait. Főzd meg sós vízben, csepegtesd le, majd a leveleket aprítsd nagyon apróra. Készíts rántást az olajból, a fokhagymából és a lisztből, keverd csomómentesre a tejjel, majd tedd bele a spenótot. Fűszerezd, és forrald össze alaposan.
Uzsonna: 3 dl paradicsomlé
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 db light kockasajt, 1 db paprika