-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Zsírégető zóna
Valószínűleg feltűnt, hogy néhány szobabiciklin vagy taposómalmon létezik egy „zsírégető zónának” nevezett beállítás, mely alapjában véve az intenzitást és a sebességet irányítja. Ennek az az oka, hogy a testünk több zsírt éget el, ha lassú tempóban dolgozunk (vagy 90 perc edzés után). A zsírégető zóna, az alacsony intenzitású sebesség zóna nagyrészt egy csel, íme hogyan működik:
Habár a lassúbb edzés során több zsírt égetünk el, a gyorsabb és nagyobb intenzitású edzéseknek is van értelme. Minden attól függ, hogy mennyi energiát fejtesz ki összesen. Például, ha lassú tempó esetében 60% zsír és 40% glükóz használódik fel, gyorsabb tempó esetében pedig csak 30% zsír és 70% glükóz ég el, akkor is előfordulhat, hogy a nagyobb intenzitással több zsírt égetsz.
Egy tipikus példa
Az első (1) gyakorlat a lassúbb (60/40 arány), a második (2) pedig a gyorsabb (30/70 arány).
- 30 perc séta a taposómalmon: 180 elhasznált kalória – 108 kalória zsírtégetés
- 30 perc szaladás a taposómalmon: 400 elhasznált kalória – 120 kalória zsírégetés
A fenti példából is látszik, hogy a lényeg az elhasznált energián van – ez a zsírégetés alapvető „mértékegysége”. Az elméleti zsírégető zóna inkább egy mítosz, mintsem valóság.
A súlyzózás hatásosabb – vagy mégsem?
Az izom több zsírt éget. A súlyzózást rendkívül sokan ajánlják, mint zsírégető segédeszközt, mert állítólag a plusz izom több energiát éget, tehát ha kifejleszted az izmaidat, és az előzőnél nagyobb izom-zsír arány alakul ki, akkor valószínűleg több energiát, és ezáltal több zsírt fogsz ledolgozni. Ez igaz, az anyagcseréről szóló tanulmányokban is kimutatták. Bár valójában a különbség nem túl nagy; a legtöbb embernél plusz fél kilogramm esetében alig pár tíz kalóriával több zsír ég el.
Ez azt jelenti, hogy nem is kell súlyzóznod? Természetesen nem erről van szó, hiszen az egészségre és a teljesítményre nézve sok más előnye is van, ráadásul formásabb lesz tőle az alak. Csakhogy ezeket eltúlozták, és helyre kell hozni ezt a zsírégetős dolgot ahhoz, hogy a lehető legjobb súlycsökkentő és teljesítményű programokat hozhassuk létre.
Utánégetés. Rendben, tehát az extra izommal nem érünk el túl sokat, de mi van az utánégetéssel? Az „utánégetést”, vagyis a gyakorlatok elvégzése után elégő energiamennyiséget fontosnak tartják a fogyásban. Az utánégetés, mely igazából a gyakorlat elvégzése után megjelenő anyagcsere gyorsulását jelenti, egy valódi bónusz, hiszen nem csak edzés közben égetsz zsírt, hanem pihenéskor is. Vége lesz valaha a mókának?
Azonban nemrégiben újra átfontolták ezt az ötletet. A Journal of Sports Science (A sporttudományok folyóirata) egyik cikke szerint az utánégetés, bár sok előnnyel rendelkezik, mégsem olyan hasznos, mint azt először gondolták.
A tudósok ezt fokozott edzés utáni oxigénfogyasztásnak (EPOC) nevezik. A tanulmány készítői szerint a magas intenzitás, amit igényel – több, mint 75%-a a maximális szívfrekvenciának – az általában a fogyni kívánó, hosszantartó gyakorlatokat végző emberek teljesítményét fölülmúlja. Tehát a súlyzózást vagy a szaladást követő utánégésnek igenis vannak előnyei, csakhogy fenn kell tartani azt a bizonyos intenzitást, ami rengeted munkát igényel.
Figyelembe kell venni azt is, hogy mennyi energia használódik el, főképpen pedig arra kell összpontosítani, hogyan működik a szervezetedben ez a felhalmozódás. Egy erőteljes vagy hosszú edzést követően a vér- és izomcukorszint sokkal alacsonyabb, mint kezdetben. Az alacsony cukorszint zsírégetésre ösztönzi a testet. Ezért nem csak a zsírégetés, hanem a többi energia elhasználódási mód is fontos.