-
takarító
-
Kőműves
-
Munkaügyi, Bér ügyintéző
-
sofőr
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Lakáshitel Értékesítési Tanácsadó | Veszprém
2024. 12. 21
-
RTR Trainee - Supply Chain team
2024. 12. 21
-
Csomagoló
2024. 12. 22
-
Data Compliance Manager
2024. 12. 22
-
Csomagoló
2024. 12. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Annyi bizonyos, hogy a füge a Földközi-tenger környékén szinte minden országban jelentékeny gyümölcs, de a legtöbb aszalvány Kis-Ázsiából kerül a kereskedelembe. Nálunk a füge jókora bokorrá vagy kisebb fává nevelhető. Bővebben itt>>
Füge ültetése
Szereti a napos, védett helyet, a termékeny talajt és az egyenletes vízellátást. Télre ajánlatos ágakból és lombból kis sátrat emelni körülötte nem is annyira a hideg, mint inkább az ólmoseső ellen. A fügebokor dugványozással és bujtással viszonylag egyszerűen és biztonságosan szaporítható.
Néhány éve jelent meg hazánkban egy új füge kártevő: füge levélmoly
A füge évente kétszer virágzik. Az őszi virágokból fejlődő terméskezdemény - ha nem fagy el télen - tavasszal fejlődik ki és éppen most érik be. A tavaszi virágzásból származó gyümölcsök október közepe táján érnek meg és szüretelhetők le. A hazai fügefajták gyümölcse aszalásra nem igen alkalmas, de friss fogyasztásra kiváló és kitűnő ivólé. Dzsem, lekvár, sőt bor is készíthető belőle.
FÜGERECEPTEK |
Cukrozott (kandírozott) fügeElőkészületek: 10 perc Főzés: 1 óra Hozzávalók:
Áztassuk be 10 percre a gyümölcsöt (fügén kívül készíthetjük barackból vagy akár paradicsomból is), majd csöpögtessük le. Egy nagy lábosban készítsünk szirupot cukorból és vízből, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a fügét, lassú tűzön forraljuk kb. 20 percen keresztül, majd hagyjuk kihűlni. Minden nap forraljuk újabb 20 percig, amíg el nem párolog róla a cukros szirup.Szárítsuk meg nedvszívó papíron a napon. Hogy ne ragadjanak össze, forgassuk meg cukorban és zárjuk légmentes edénybe.
Füge-alma kompótElőkészületek: 10 perc Főzési idő: 30 perc Hozzávalók:
Forraljuk fel a vízben a cukrot, adjuk hozzá a citromot és a fűszereket. Távolítsuk el az alma magházát, majd helyezzük az almákat serpenyőbe, majd vegyük körbe a fügékkel. Öntsük le a sziruppal. Lassú tűzön süssük/pároljuk, néha locsoljuk meg a főzőlével addig, amíg az alma meg nem puhul és a szirup be nem sűrűsödik. Tálaljuk egyesével az almákat tetejükön egy-egy fügével.
Basmati rizs füvégel, mustármaggal és gyömbérrelElőkészületek: 10 perc Főzési idő: 20 perc Hozzávalók:
Közepes tűzön forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát, a mustármagot, a gyömbért és az erős paprikát, majd a hagyma üvegesedéséig forrósítsuk. Szórjuk rá a rizst, sót, fügét és kb. 3 és fél csésze vizet. Forraljuk fel, majd vegyük vissza lángot minimumra, és kevergetve főzzük 10 percig. Zárjuk le a gázt és hagyjuk saját magában gőzölögni további 10 percen keresztül.
|