Ez a 11 legjobb. legfinomabb körtefajta

5

Összegyűjtöttük a legfinomabb körtefajtákat. Mutatjuk a képeket és a leírásokat!

A legfinomabb, legjobb körtefajták

Bosc kobak körte

Termesztési aránya Magyarországon a legnagyobb. Szeptember közepén szedhető tartós tárolásra, amikor elérte a fajtára jellemző minőségi jegyeket. A gyümölcs mérete nagy vagy igen nagy (180-280 gr.). A gyümölcs teljes felülete rozsdamázzal fedett. Héja közepes vastagságú, száraz. Kevésbé érzékeny, jól bírja a szállítást, ezért a kereskedők szívesen fogadják. Húsa fehéressárga, olvadó. Fája közepes vagy annál gyengébb növekedési erélyű. Igen ritka koronát nevel. Középkésőn fordul termőre, utánna viszont rendszeresen és bőven terem.

Kieffer körte

Szeptember közepétől szedik, október-december hónapokban fogyasztható. Rendszeresen és igen bőven terem, elég korán termőre fordul. Gyümölcse nagy, széles körte alakú, jellegzetesen középen a legszélesebb, csészéje és kocsánya felé egyenletesen keskenyedő. Színe szalmasárga, sokszor élénk pirossal mosott, héja érdes, para szemölcsös. Húsa sárgásfehér, kemény, a magház körül kövecsesedő, túléretten hirtelen puhuló. Íze fanyarkás, jellegtelen, erősen birsszerű illattal. Elég jól tárolható, de barnul. Éretlenül jól szállítható, később már nyomásfoltokat kap. Ellenáló, a legigénytelenebb fajta a száraz futóhomokon is jól megél.

Clapp kedveltje körte

Augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható. Középnagy gyümölcsének tömege 180-220 gr. Szabályos körte alakú. Gyümölcshéja éretten szalmasárga, napos oldalon 40-50%-ban pirossal fedett. Húsa fehér színű, olvadó, bőlevű, illatos. Elsősorban friss fogyasztásra való, de szép fehér húsa miatt feldolgozásra is kiválóan alkalmas. Középkorán fordul termőre. Hazánk szélsőséges téli hőmérséklet ingadozását jól tűri. Termőre fordítását lekötözéssel gyorsítani lehet.

körte

Curato-Pap körte (társneve: Kaludjerka)

Szeptember végén október elején érik. Jól tárolható egészen 4-5 hónapig is. A Pap körte nagy 180-300 g , megnyúlt körte alakú. Héja sárgászöld színű és egy hosszanti barna csík húzódik rajta. Húsa kemény, kövecsesedésre hajlamos, édes savas ízű. Konzervipari fajta. Szétterülő koronát nevel,erős növekedésű. Betegségeknek jól ellenáll a varasodáson kívül. Rendszeresen és bőven terem.

Vilmos körte

A világon a legelterjedtebb körtefajta. Hazánkban a 'Bosc kobak' után a legnagyobb arányban termesztik. Augusztus második-harmadik dekádjában szedhető. Tárolótól függően 1-3 hónapig is eltartható. Gyümölcse nagy 160-220 grammos. Gyümölcshéja éretten szép sárga, napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, vékony. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. Feldolgozás során szép világos marad a gyümölcshús színe. Fája közepes növekedési erélyű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordúl, évente rendszeresen terem. A nagyobb téli lehüléseket károsodás nélkűl elviseli.

Packham's Triumph körte

Érés: szeptember vége. Nagy vagy igen nagy gyümölcsű, tömege 200-270 gr. Színe éretten sárga. Húsa fehér, olvadó vajkörte, a 'Vilmos'-hoz hasonló édes-savas, gyakorlatilag kősektmentes. Középerős növekedésű, termőkorban ívesen lehajló koronát nevel. Termőre fordulás után rendszeresen és igen bőven terem. Porzófái: Vilmos, Guyot Gyula, Conference

kortefajtak packham
Packham körtefajta (fotó: Bellon Faiskola)

Kleržo körte

Szeptember elején érik. Nagy, 200 gr tömegű, tojásdad a csésze felől széles körte alakú, barna parásodás látszik rajta. A rövid kocsány rendszeresen vastag, ferdén álló. Héja vastag zöldes sárga színű, napos oldalán enyhén pirosas. Félkemény húsa fehér, íze édes-savas gyenge illattal, kövecsesedésre hajlamos. Rendszeresen és bőven terem. Jó pálinkát ad. Konzervipari fajta.

Hardenpont téli vajkörte

Az egész világon ismerik, de aránya a termesztésben Magyarországon a legnagyobb. Tartós tárolásra október elején szedhető, februárig, márciusig tárolható. Gyümölcse nagy 180-220gr.-os széles körte alakú. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, magház körűl kövecses. Gyümölcsei sokoldalúan felhasználhatók, decembertől frissen fogyasztható. Középerős növekedésű. Nem túl korán fordul termőre, de rendszeresen és bőven terem.

Japán körte (Nasi)

A "nasi" Japánban termesztett körtét jelent, más országokban ezt a gyümölcsöt különböző nevekkel illetik, pl. vízikörte, ázsiai körte, almakörte, körtealma ... Több tulajdonságban is eltér az európai körtétől. Nemcsak a gyümölcs alakja, színe, beltartalmi értékei térnek el, hanem az érési típusa is. A nasi gyümölcsei fán beérők, a fogyasztási érettség eléréséhez még a késői érésű fajtáknál sincs szükség utóérlelésre. A japán körték gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús (85-86%-a víz). Kevesebb energiát tartalmaz, mint az alma vagy a körte. Ugyanakkor magas a cellulóz-, hemicelluóz- és pektintartalma, ezért táplálkozásbiológiai szempontból nagyon előnyös. A körtefajtákhoz hasonlóan a nasifajták idegen megporzást igényelnek, ezért telepítéskor 2 esetleg 3 fajtát kell együtt ültetni. Japánban a túlkötődés miatt a legtöbb fajtát kézzel ritkítják, csak így érik el a megfelelő méretet. A gyümölcsök tömege az eredeti termőhelyen, ritkítás mellett 200-450 gr. is lehet. Olaszországban azonban még a nagy gyümölcsű fajták tömege is csak 250 gr. Izükkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, zamatuk leginkább a sárgadinnyére, birsre és az ananászra emlékeztet. Japánban a nasifajták gyümölcsminősége iránti igények igen magasak (100 mm átmérő ás szabályos gömb alak). Szinte kizárólag úgy termesztik, hogy egyenként bezacskózva védik a madárkártételtől. Magyarországon ennél kisebbek a gyümölcsök, de jó termőhelyen, intenzív körülmények között elérhetik a 150-250 gr.-ot. A gyümölcs húsa fehér - fehéressárga, rendkívűl illatos, lédús.

Hosui

Japán egyik fő fajtája s Európában ez a fajta a legerterjedtebb. Középidőben érik, augusztus harmadik és negyedik hetében szedhető. Gyümölcse középnagy (150-200 gr) közepesen vastag héjú, színe egységesen aranybronzos, tetszetős, nagy lenticellákkal borított. A gyümölcshús roppanó, lédús, kissé savas. 2-3 hónapig tárolható. Fája erős növekedésű, felfelé törő koronát nevel. A fiatal, 2-3 éves termőgallyakon terem, ezért az idősebb termőgallyakat ifjítani kell. Korán termőre fordul, termőképessége jó.

hosui-korte
Hosui körte

Nijisseiki

Középidőben, augusztus végén lehet kezdeni a szüretet. Több menetben kell szedni. A gyümölcs nagysága elérheti a 200-250 gr.-ot, de ritkítás nélkül csak 50-80 gr, mert csaknem minden virágból gyümölcs kötődik. A héj vékony, sima, zöld, majd sárga. 4-5 hónapig is jól tárolható +1 °C hőmérsékleten. Fája középerős vagy gyenge növekedésű. Igen korán termőre fordul, már a második évben nagy termésre hajlamos. Az első virágzatok nagy részét el kell távolítáni, mert szétszakadhatnak a fák (hazai tapasztalat).

Olvastad már?

Wiandt Díszfaiskola - Forró-Recsó Verona

értékelés