Mennyi tápérték van a pisztáciában? - 1. rész

Mennyi tápérték van a pisztáciában? - 1. rész
A pisztácia már ősidők óta az egészség és jólét szimbóluma, mert olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, ami a kicsattanó egészséghez szükséges. A pisztácia a szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozó fa, a Pistacia nemzetség része.

A pisztácia fontossága az étrendben

 

A pisztácia közepes méretű lombhullató cserje, úgy vélik, hogy Nyugat-Ázsia felvidékéről származhat. Több faj létezik, ám a legelterjedtebb a kerman pisztácia. Széles körben termesztik Törökországban, Iránban, Szíriában és Kínában, ám ültetése után 8-10 év is eltelik, amíg meghozza az első termését.

Csonthéjas gyümölcs, a bogyó belseje a fogyasztható rész. Fürtös formában terem, mint a szőlő. A kifejlett bogyónak fehéres színe van, kemény és a feltört héjból sárgás- zöldes, 2,5 cm hosszú, 1 cm átmérőjű mag bukkan elő.

 

 

A pisztácia jótékony hatása

A pisztácia bővelkedik ásványokban, vitaminokban, antioxidánsokban és más összetevőkben, amelyeknek fontos szerepe van az ideális egészség fenntartásában.

A pisztácia különösen gazdag olyan mono-telített zsírsavakban, mint az olajsav, és bő forrása az antioxidánsoknak, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkenéséhez. A tanulmányok mediterrán diétás étrendként tartják számon, mert telített savakban gazdag, ami fenntartva az egészséges vérképet segít megelőzni a koszorúér megbetegedését és a szívinfarktust.

Gazdag forrása számos növény-kémiai vegyületnek, amelyek hozzájárulnak az olyan antioxidánsok tevékenységéhez, mint a karotin, az E-vitamin és a polyphenolic vegyület. A tanulmányok kimutatták, hogy ezek az anyagok segítik a szervezetből eltávolítani a szabadgyököket, ez által védettebbé téve minket a betegségek, a rák és a fertőzések ellen.

Kiváló forrása az E-vitaminnak, tartalma körülbelül 23 g/100g (ajánlott napi bevitel) és rendkívül gazdag gamma-tokoferolban. Az E-vitamin egy zsírban oldódó erős antioxidáns, ami szükséges a bőr egészséges fenntartásához és a nyálkahártya-sejtek épen tartásához, védve azt a szabadgyökök tevékenységei ellen.

 

 

A pisztácia több B vitamin komplexet tartalmaz, mint a riboflavin, a niacin, a tiamin, a pantoténsav, a B-6 vitamin, és a folsav.

Tartalmaz még számos olyan ásványt, mint a kálium, a mangán, a réz, a magnézium, a kalcium, a cink, a vas és a szelén.

A lágy pisztácia olaj kiválóan hidratálja a bőrt. Használják még főzésre, a hagyományos orvostudományban, az aromaterápiákban, a szépségiparban és a gyógyszeriparban.

Egy marék pisztácia fedezi a napi ásvány anyag, vitamin, protein és a fenolos antioxidáns szükségletet.

értékelés