-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A pisztácia fontossága az étrendben
A pisztácia közepes méretű lombhullató cserje, úgy vélik, hogy Nyugat-Ázsia felvidékéről származhat. Több faj létezik, ám a legelterjedtebb a kerman pisztácia. Széles körben termesztik Törökországban, Iránban, Szíriában és Kínában, ám ültetése után 8-10 év is eltelik, amíg meghozza az első termését.
Csonthéjas gyümölcs, a bogyó belseje a fogyasztható rész. Fürtös formában terem, mint a szőlő. A kifejlett bogyónak fehéres színe van, kemény és a feltört héjból sárgás- zöldes, 2,5 cm hosszú, 1 cm átmérőjű mag bukkan elő.
A pisztácia jótékony hatása
A pisztácia bővelkedik ásványokban, vitaminokban, antioxidánsokban és más összetevőkben, amelyeknek fontos szerepe van az ideális egészség fenntartásában.
A pisztácia különösen gazdag olyan mono-telített zsírsavakban, mint az olajsav, és bő forrása az antioxidánsoknak, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkenéséhez. A tanulmányok mediterrán diétás étrendként tartják számon, mert telített savakban gazdag, ami fenntartva az egészséges vérképet segít megelőzni a koszorúér megbetegedését és a szívinfarktust.
Gazdag forrása számos növény-kémiai vegyületnek, amelyek hozzájárulnak az olyan antioxidánsok tevékenységéhez, mint a karotin, az E-vitamin és a polyphenolic vegyület. A tanulmányok kimutatták, hogy ezek az anyagok segítik a szervezetből eltávolítani a szabadgyököket, ez által védettebbé téve minket a betegségek, a rák és a fertőzések ellen.
Kiváló forrása az E-vitaminnak, tartalma körülbelül 23 g/100g (ajánlott napi bevitel) és rendkívül gazdag gamma-tokoferolban. Az E-vitamin egy zsírban oldódó erős antioxidáns, ami szükséges a bőr egészséges fenntartásához és a nyálkahártya-sejtek épen tartásához, védve azt a szabadgyökök tevékenységei ellen.
A pisztácia több B vitamin komplexet tartalmaz, mint a riboflavin, a niacin, a tiamin, a pantoténsav, a B-6 vitamin, és a folsav.
Tartalmaz még számos olyan ásványt, mint a kálium, a mangán, a réz, a magnézium, a kalcium, a cink, a vas és a szelén.
A lágy pisztácia olaj kiválóan hidratálja a bőrt. Használják még főzésre, a hagyományos orvostudományban, az aromaterápiákban, a szépségiparban és a gyógyszeriparban.
Egy marék pisztácia fedezi a napi ásvány anyag, vitamin, protein és a fenolos antioxidáns szükségletet.