Mennyi tápérték van a szilvában?

Mennyi tápérték van a szilvában?
A szilva igen kedvelt gyümölcs hazánkban, amit széles körben termesztenek. Éppen ezért a konyhából sem hiányozhat érésekor. De vajon tudjuk-e, hogy mennyi tápérték van benne?

A szilva tápértéke

 

Osztályozás és tárolás


A szilva egész évben fogyasztható, mégis május és szeptember közt a legízletesebb. Amikor úgy döntünk, hogy szilvát vásárolunk, azokat keressük, amelyek élénk színűek és még fehéres a héjuk, ami azt jelzi, hogy nem mentek át sok kézen. Kerüljük azokat a szilvákat, amelyeken bemélyedések, vágások vagy zúzódások vannak, továbbá azokat is, amelyek túlzottan lágyak. A friss és éret gyümölcsnek finom a tapintása, és diszkrét édeskés illatot áraszt.

A kevésbé érett szilvákat szobahőmérsékleten ajánlott tárolni, míg teljesen meg nem érnek, az éretteket viszont a hűtőszekrényben, ám fogyasztás előtt ismét szobahőmérsékletűre kell felmelegíteni, hogy élvezhetőbb legyen a íze. Aszalva néhány napig tárolható szobahőmérsékleten.

 

A szilva konyhai felhasználása


Felhasználás előtt mossuk meg hideg vízben. Az egész gyümölcsöt ajánlott megenni beleértve a héját is. Vágjuk kétfele a szilvát, majd távolítsuk el a magot. A héját le lehet húzni egy késsel, akár csak az alma esetében. A héja tele van antioxidánsokkal és rostokkal, ezért mosás után ajánlott egészben elfogyasztani. Meg lehet még sütni vagy párolni.

 

 

 

Tálalási ajánlatok


A szilvadarabok nagyon jók a salátákban.

A szilvát fel lehet még használni piték, sütemények, desszertek, lekvárok és zselék elkészítéséhez is.

Felhasználható még különböző receptekhez, legtöbb esetben főve.


Figyelem!
A szilva oxálsavat tartalmaz, ez a természetes anyag, több gyümölcsben és zöldségben is megtalálható, amely a húgy-utakban oxálkövekké kristályosodhat. Ezért ajánlott, hogy azok a személyek, akik vesekővel küszködnek, kerüljék a szilvát, a nagy mennyiségű vízfogyasztás viszont normalizálja a vizeletet.

Tápérték/100 g

 

 

Főbb összetevői Tápérték Ajánlott napi bevitel

Energia

Szénhidrát

Protein

Összes zsírok

Koleszterin

Rost

46 Kcal

11.42 g

0.70 g

0.28 g

0 mg

1.40 g

2.3%

8%

1%

1%

0%

3.5%

Vitaminok

Folsav

Niacin

Pantoténsav

Piridoxin

Riboflavin

Tiamin

A-vitamin

C-vitamin

E-vitamin

K-vitamin

5 mcg

0.417 mg

0.135 mg

0.029 mg

0.026 mg

0.028 mg

345 IU

9.5 mg

0.26 mg

6.4 mcg

1%

3%

3%

2%

2%

2%

11.5%

11%

2%

5%

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

1 mg

157 mg

0%

3%

Ásványok

Kálcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Forsfor

Szelén

Cink

6 mg

0.057 mg

0.17 mg

7 mg

0.052 mg

16 mg

1.0 mcg

0.10 mg

0.6%

6%

2%

2%

2%

2%

2%

1%

Fito-tápanyagok

Béta-karotin

Béta Crypto xanthin

Lutein-zeaxanthina

190 mcg

35 mcg

73 mcg

__

__

__

értékelés