Almafajtám: a Piri
A Piri alma húsa zöldes-fehér, harmonikusan édes, gyengén savas, roppanó, de a szájban olvadó, bőlevű. Héja középvastag, de nem rágós. Eleinte száraz tapintású, a fedőszín teljes kifejlődése után viaszos. A csészecsatorna zárt, magházpenészedésre nem hajlamos. Ősszel érik.

A piri almafajta eredete: Mesterséges hibrid, Jonadel x McIntosh. Érési ideje: Őszi típus, augusztus végétől szeptember elejéig érik.

A piri almafajta leírása:

Piri alma
Gyümölcse: Nagy, jellemző a 80-90 mm-es méret, 220-270 g súllyal. A kis almái is 70 mm nagyságúak, 160 g súlyúak. A termés 20%-a 95 mm-es, 350 g súlyú. Alakja kissé szabálytalan, hullámos felületű gömb, mely a csésze felé kúpos, bordázott.

Alapszíne: fehéres-zöld, fedőszíne 70-95%-ban mosott cinóberpiros. A légzőnyílások paraszemölcsei láthatóak. Kocsánya vékony, hosszú.

Fája: Gyenge növekedésű, jól elágazó, vékony vesszejű. Lekötözés nélkül is jól alakítható karcsú orsó koronává. Érzékenysége: Lisztharmatra egyáltalán nem, varasodásra közepesen fogékony. Jó fagytűrő.

alma ládában
Termőképessége: Bőtermő. Mivel a gyümölcsök genetikailag meghatározottan nagyok, a ritkítatlan fürtökben is elérik a 70 mm-es nagyságot.

Tárolhatósága: Szellős, csupalyuk garázsomban november közepéig tudtam tartani, de megráncosodott, mint a Golden. Hűtőtárolóban az idén került először a Siófoki Gyümölcstermesztési Rt. jóvoltából. Az eredmény tavaszra várható.

Elterjedsége: Jelenleg 80 db termőfám van. Hivatalos bejelentésére nem gondolok, mert nem térül meg a fáradtság.

 

Fotók: Mathiász János Középiskola, Balatonboglár

értékelés