-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Kőműves
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Fontos tudni, hogy az európai piacokon, üzletekben és az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a Ceyloni fahéj és a Cassia fahéj.
Mi a fahéj?
A valódi fahéj a Cinnamomum verum (másnéven C. zeylanicum) nevű, kis termetű, örökzöld fácska kérge. A babérfélék családjába tartozó fa Sri Lankán és India déli részén őshonos. Közepes méretű levelei oválisak, fürtös virágzata, zöld, kellemetlen illatú. Centiméteres, bíborszínű bogyótermése egyetlen magot tartalmaz. A fűszer illatát a kéreg illóolajai adják.
A valódi fahéjban kevesebb a káros anyag
Fahéj-fűszert azonban a Cassia nevű (Cinnamomum aromaticum), szintén babérféle fa kérgéből is lehet készíteni. Míg a valódi fahéj csak a belső, vékony kéregrészekből készül, a Cassia fahéj a teljes kéregből, így fásabb, vastagabb, és erősebb illatú a fűszere. Nem csoda, hogy a szupermarketek általában a tömegesebb és olcsóbb Cassia fahéjat árulják.
Az utóbbi időben nyilvánosságra került, hogy a fahéj tartalmazhat egy mérgező (rákkeltő), kumarin nevű vegyületet. A Ceyloni fahéj, melyet jellemzően Sri Lankán termelnek, csak igen kis mennyiségben tartalmaz kumarint. Ezzel szemben a Cassia fahéjat Kínában, Vietnamban és Indonéziában termelik s ezt a fajtát az európai élelmiszeripar magas kumarintartalmúként tartja számon.
Mi a kumarin?
A kumarin egy növényi anyagcseretermék, amely sok fűfélére, az illatos galajra és a pillangósvirágú növényekre jellemző. Parfümök illetve kozmetikai készítmények összetevője. Élelmiszeripari felhasználására egyre több jogszabály vonatkozik, ugyanis több kísérlet bizonyítja mérgezőségét.
Hogyan ismerjük fel a Cassiát?
Viszonylag könnyű felismerni a fahéjrudakat tartalmazó celofán csomagokat: amíg a Cassia fahéjcsomag szinte mindig egy darab, viszonylag vastag összegöngyölt fahéjtekercset tartalmaz, addig a Ceyloni fahéjcsomag metszetén látszik, hogy több vékonyabb réteget tartalmaz, melyek szivarszerűen rudakká vannak összesodorva.
A történethez persze hozzá tartozik az is, hogy a Ceyloni fahéj sokkal drágább, mint a Cassia. A kumarinról viszont ismeretes, hogy erős méreg, mely az emberi szerveket, például a májat károsíthatja, s mindezen felül állatkísérletek utalnak rákkeltő mivoltára. A svájci Bundesamt für Gesundheit a karácsonyi időszakban figyelmeztetést adott közre, hogy a lakosság ne vigye túlzásba a fahéjas ételek fogyasztását.
A hivatal azt is javasolta, hogy a gyerekek naponta legfeljebb 4 fahéjcsillagot egyenek és 75 gramm fahéj tartalmú müzlinél ne fogyasszanak többet.Ezek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy legyenek fenntartásaink a fahéjas élelmiszerekkel mindaddig, amíg nem tisztáztuk a fahéj fajtáját és az adott élelmiszeripari termék kumarintartalmát.
A cikk a K-Tipp nyomán Felix Neuenstein és az édenkert.hu közreműködésével készült.