-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Vállalati jogtanácsos
2024. 11. 21
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A kínaiak kedvenc gyümölcse a licsi (荔枝). A roppanós héj édes-savanyú gyümölcshúst rejt, ami tele van a szervezet számára fontos vitaminokkal.
A licsi
A licsifa 10-30 m magasra megnövő lombos örökzöld, díszfaként is ültetik. Sok virágjából kevés termés lesz csak. A 2,5-4 cm hosszú ellipszis alakú bogyókat rücskös, kemény héj borítja. Ezen belül fehéres, kissé kocsonyás gyümölcshús található, a gyümölcs közepén pedig egy hosszúkás, sötétbarna, kemény héjú mag van.
Hogyan kell enni a licsit?
Az érett licsi húsát nyersen is lehet fogyasztani, íze édes-savanyú. Fejtsük le kézzel vagy egy bicska segítségével a roppanós héját és az alatt levő fehér magköpeny fogyasztható.
Cukorral tartósítható, ekkor salátákhoz, desszertekhez ehetjük. Kínában zselét, jégkrémet, bort és likőrt is készítenek belőle, Indiában és Kínában aszalják, és teához fogyasztják.
A leszedett gyümölcs gyorsan megromlik, hűtve kb. egy hétig tartható el. Exportálás előtt kénes kezelésnek vetik alá.
Mi van a licsiben?
A licsi igen sok C-vitamint tartalmaz, de van benne B1-vitamin, vas, foszfor és kalcium is. Jó hatással van a bélműködésre, ezenkívül csillapítja a fájdalmat.
Licsi mag ültetése otthon
Megpróbálkozhatunk a licsi magjának csíráztatásával is, de termő fánk csak egy évtizeddel később lehet, ha minden jól megy. Az viszont akár 800 évig is élhet! Enyhén savanyú földkeverékbe helyezzük el a csillogó barna licsi magokat, kb. 1,5 cm mélyre, majd locsoljuk meg a földjét. Ha nem vártunk sokat a vetéssel, jó eséllyel pár héten belül kihajt a növénykénk. Szobahőmérsékleten, tűző naptól évdett helyen neveljük.
Minden tiszteletem ennek a különleges növénynek, de sajnos nem lesz a kedvencem. Nekem túl édes, émelyítő, a lányomnak viszont kimondottan ízlett (ahogy a mangó is)...