5
Miért együnk sok fekete retket?
A fekete retek koránt sem olyan szép, mint jégcsap vagy rózsaszínű rokona, lehet, hogy éppen ezért kedvelik kevésbé a hazai fogyasztók. Most kedvet csinálunk a fekete retekhez. 

A fekete retek nagyon hasonlít a hónapos retekhez, kicsit ugyan méretesebb annál

A levelek felületét durva szőrök borítják, gumója pedig fekete színű, vastag héjú. Ez a retek akkor a legfinomabb, ha az első gyenge fagy megcsípi. Ahogy a retek fajok többsége, feltehetően ez is Ázsiából származik. Magjából az egyiptomiak olajat készítettek.

Fekete retek egyszeregy

 

A fekete retek hófehér húsa

A fekete retek gumója sötétfekete, héja pedig nagyon vastag. A retek húsa hófehér, és - a hónapos retekhez hasonlóan - előfordul, hogy szivacsos (pudvás) a belseje, amely leginkább a túladagolt nitrogéntartalmú műtrágya miatt alakul ki. A zöldségesnél ellenőrizzük, hogy nem puha-e a gumó belseje, s csak akkor vegyük meg, ha keménynek érezzük.

 

A fekete retek pikáns aromájú zöldség

A fekete retek enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú zöldség, amely kiemelkedően magas vitamintartalommal rendelkezik. A friss fekete retek gyökér lédús húsa segíti az emésztést, a népi gyógyászatban pedig köhögés és megfázás ellen használták. A hűtőben sokáig eláll, ha nem zárt csomagolásban tesszük be. A fekete retket fogyasztás előtt érdemes meghámozni.

A friss fekete retek gyökér lédús húsa segíti az emésztést
A fekete retek enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú zöldség

 

Retket a levesbe, salátába, szendvicsbe

A fekete retek gyökerét belefőzhetjük a húslevesbe a gyökérzöldségek mellé, főve a karalábéhoz hasonló az íze. Romániában a forró húsleveshez hajszálvékonyra szelt friss vagy sózott fekete retket kínálnak. A friss saláták mindegyikében megállja helyét, de számítsunk rá, hogy jellegzetes íze elnyomja a többi összetevőjét. Tojással együtt lereszelve, sok majonézzel összeforgatva finom vacsorát készíthetünk, amelyet friss pirítós kenyérrel kínáljunk.

 

Feteke retek, mint toroktisztító

Hurutos köhögés esetén kitünő váladékoldó a fekete retekből és mézből készített lé. Hámozzunk meg és reszeljünk le egy kisebb fekete retket, majd keverjünk el 2-3 kiskanál mézzel. Letakarva hagyjuk állni pár órát vagy egy éjszakát. A retek levet ereszt, ebből együnk naponta 3x 1 kanállal. A felnőttek a reszelt retket is megehetik, gyerekeknek ez túl csípős.

 

Recept: Reteksaláta sonkával

Hozzávalók: közepes fekete retek, 1 csokor piros retek, fél saláta, 10 dkg sonka,

Öntethez: őrölt köménymag, olivaolaj, borecet, snidling, só, bors

Vágjuk metéltre a hozzávalókat, a retkeket enyhén sózzuk, hogy levet eresszen, majd összekeverjük, öntettel meglocsoljuk, snidlinggel megszórjuk, s kész is.

értékelés