-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Amennyiben nem csávázott magot vásároltunk, akkor a csávázást házilag is elvégezhetjük.
A csávázás vegyszeres v. hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt, ill. belsejében levő kórokozók elpusztítására.
A csávázás lehet vegyszeres, nedves, valamint száraz (por-).
A nedves csávázószer előírt töménységű oldatát nagyobb (1-2 hl) faedényben készítjük el. A vetőmagból kb. 25 kg-nyit mérünk egy zsákvászonnal bélelt kosárba. A kosarat a csávázó-oldatba helyezzük, többszöri átkeveréssel biztosítjuk, hogy az oldat a vetőmagot teljes egészében jól benedvesítse. A folyadék felszínére kerülő szemeket le kell merni. A csávázási idő letelte után a kosarat kiemeljük, a csávázó-oldatot visszafolyatjuk és a magot ponyvára vagy a magtár előzetesen fertőtlenített padlójára tenyérnyi vastag rétegben kiterítjük és megszárítjuk. Ilyenkor nagyon kell ügyelni a növényvédőszer pontos kimérésére és egyenletes eloszlatására.
Ha az előírt mennyiségnél kevesebb szert adagolunk, hatástalan lesz a kezelés, túladagolás esetén pedig károsodhat a mag. Ahol lehetséges, célszerű a betegségekkel szemben ellenálló vagy toleráns fajták magját vásárolni, mert így később kevesebb gondunk lesz a növényvédelemmel.
A palántanevelés során rendszeresen jelentkező betegség a palántadőlés.
Kórokozói a Rhizoctonia solani és a Pythium de Baryanum gombafajok. Polifágok, tehát minden növényfajt megtámadnak.
értékelés