Hogyan bírkózzunk meg a paradicsom és a burgonya korai ragyásodásával?

Hogyan bírkózzunk meg a paradicsom és a burgonya korai ragyásodásával?
A korai ragyásodás okozója az Alternaria solani vírus, és mindenhol jelen van, ahol burgonyát és paradicsomot termesztenek. Kezeletlenül teljesen megfosztja a levelétől a növényt, így csökken a termelés aránya és minősége. De ma már igen hatékony eszközök állnak a rendelkezésünkre, amivel kezelhetjük ezt a betegséget.


A burgonya és a paradicsom korai ragyásodása

 

A korai ragyásodás okozója az Alternaria solani vírus és mindenhol jelen van, ahol burgonyát és paradicsomot termesztenek. Kezeletlenül teljesen megfosztja a levelétől a növényt, így csökken a termelés aránya és minősége.

Az A. Solani megél egyik vetési időszaktól a másikig az elhalt, fertőzött növények maradványaiban, a talajban vagy más burgonyafélékben, így a következő szezonban megfertőzheti a paradicsom magvakat is. A gomba közvetlenül vagy a kisebb sérüléseken keresztül támadja meg a leveleket. Az elsődleges fertőzés rögtön a szezon elején megmutatja magát az idősebb leveleken, de komolyabban inkább csak a kifejlődött növényen uralkodik el. Az aktív, növekedésben levő szövetek vagy azok a növények, amelyek kellő mennyiségű nitrogént tartalmaznak, általában nem esnek a gomba áldozatául. A fertőzés enyhe, esős időben terjed a legjobban.

 


A korai ragyásodás tünetei


A ragya a leveleken jelentkezik legelőször, majd a száron és a termésen is. A régebbi leveleken apró, barnás-feketés sérülésekként mutatkoznak. A sérülést körbezáró szövetek előbb elsárgulnak majd, ha további foltok jelennek meg, az egész levél elsárgul. Ahogy terjed a sérülés, koncentrikus körök alakulnak ki a növény levelén, mintegy "céltáblát" képezve.

Nyáron, vagyis a betegségnek kedvező időszakban a fertőzés minden levelére kiterjed a betegség, így a növény ledobja leveleit, és csökken a termés mennyisége és minősége. A termések zölden és éretten egyaránt megfertőződnek, mivel kapcsolódnak a szárhoz. A fertőzést jelző foltok a gyümölcsön is jelen vannak, karakterisztikus körök formájában. A fertőzés akár 30-50%-os veszteséghez is vezethet, mivel az éretlen gyümölcsök leesnek.

A burgonyán is hasonló tünetekkel jelentkezik a fertőzés, igaz, a levélvesztés kevesebb esetben következik be. A sérülések ebben az esetben sötét színűek és mélyek, a körben levő szövetek vöröstől a szürke színig terjednek. A fertőzés elterjed, ha beteg termést helyezünk tárolásra.

 

 

Hogyan kezeljük a fertőzést?

  • Ültess toleránsabb vagy ellenállóbb fajtákat.
  • Kezdd a termesztést tiszta palántákkal vagy gumós magvakkal.
  • Forgasd meg a talajt, irts ki belőle minden gyomnövényt.
  • Szántsd fel a földet, hogy minden más növényi maradványtól megtisztítsd.
  • Trágyázd a földet, hogy a növények életerősek legyenek.
  • Bánj óvatosan a gumókkal, ne kerüljenek sérülten a földbe.
  • Hagyd jól kifejlődni a növényt a talajban, és óvatosan végezd a betakarítást is.
  • Használj rendszeresen gombaölő vegyszereket.
  • A permetezést az időjárástól függően kell betervezni, hogy legyen ideje hatni. Nem biztos, hogy a szezon eleji permetezés védelmet nyújt őszig.


Ajánlott vegyszerek

 

  • azoxistrobin (Quadris): 142 ml/A. Ne alkalmazd két alkalommal többször egymás után, mielőtt kipróbálnál egy más hatóanyagú gombaölő vegyszert.
  • clorotalonil (Bravo Ultrex 82 WDG): 500 -600 gramm/A. Nagyon jó helyettesítője a Quadris vegyszernek.
  • Dimethomorph mancozeb plus (Acrobat MZ): 1 kg/A. Nem szabad 5-nél többször használni egy idény alatt.
  • Maneb / mancozeb (maneb, Penncozeb, Manzate, Dithane): A mennyiséget képletek alapján lehet meghatározni. Olvasd el a használati utasítást.

 

értékelés