-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Óvodapedagógus
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A burgonya és a paradicsom korai ragyásodása
A korai ragyásodás okozója az Alternaria solani vírus és mindenhol jelen van, ahol burgonyát és paradicsomot termesztenek. Kezeletlenül teljesen megfosztja a levelétől a növényt, így csökken a termelés aránya és minősége.
Az A. Solani megél egyik vetési időszaktól a másikig az elhalt, fertőzött növények maradványaiban, a talajban vagy más burgonyafélékben, így a következő szezonban megfertőzheti a paradicsom magvakat is. A gomba közvetlenül vagy a kisebb sérüléseken keresztül támadja meg a leveleket. Az elsődleges fertőzés rögtön a szezon elején megmutatja magát az idősebb leveleken, de komolyabban inkább csak a kifejlődött növényen uralkodik el. Az aktív, növekedésben levő szövetek vagy azok a növények, amelyek kellő mennyiségű nitrogént tartalmaznak, általában nem esnek a gomba áldozatául. A fertőzés enyhe, esős időben terjed a legjobban.
A korai ragyásodás tünetei
A ragya a leveleken jelentkezik legelőször, majd a száron és a termésen is. A régebbi leveleken apró, barnás-feketés sérülésekként mutatkoznak. A sérülést körbezáró szövetek előbb elsárgulnak majd, ha további foltok jelennek meg, az egész levél elsárgul. Ahogy terjed a sérülés, koncentrikus körök alakulnak ki a növény levelén, mintegy "céltáblát" képezve.
Nyáron, vagyis a betegségnek kedvező időszakban a fertőzés minden levelére kiterjed a betegség, így a növény ledobja leveleit, és csökken a termés mennyisége és minősége. A termések zölden és éretten egyaránt megfertőződnek, mivel kapcsolódnak a szárhoz. A fertőzést jelző foltok a gyümölcsön is jelen vannak, karakterisztikus körök formájában. A fertőzés akár 30-50%-os veszteséghez is vezethet, mivel az éretlen gyümölcsök leesnek.
A burgonyán is hasonló tünetekkel jelentkezik a fertőzés, igaz, a levélvesztés kevesebb esetben következik be. A sérülések ebben az esetben sötét színűek és mélyek, a körben levő szövetek vöröstől a szürke színig terjednek. A fertőzés elterjed, ha beteg termést helyezünk tárolásra.
Hogyan kezeljük a fertőzést?
- Ültess toleránsabb vagy ellenállóbb fajtákat.
- Kezdd a termesztést tiszta palántákkal vagy gumós magvakkal.
- Forgasd meg a talajt, irts ki belőle minden gyomnövényt.
- Szántsd fel a földet, hogy minden más növényi maradványtól megtisztítsd.
- Trágyázd a földet, hogy a növények életerősek legyenek.
- Bánj óvatosan a gumókkal, ne kerüljenek sérülten a földbe.
- Hagyd jól kifejlődni a növényt a talajban, és óvatosan végezd a betakarítást is.
- Használj rendszeresen gombaölő vegyszereket.
- A permetezést az időjárástól függően kell betervezni, hogy legyen ideje hatni. Nem biztos, hogy a szezon eleji permetezés védelmet nyújt őszig.
Ajánlott vegyszerek
-
- clorotalonil (Bravo Ultrex 82 WDG): 500 -600 gramm/A. Nagyon jó helyettesítője a Quadris vegyszernek.
- Dimethomorph mancozeb plus (Acrobat MZ): 1 kg/A. Nem szabad 5-nél többször használni egy idény alatt.
- Maneb / mancozeb (maneb, Penncozeb, Manzate, Dithane): A mennyiséget képletek alapján lehet meghatározni. Olvasd el a használati utasítást.