A paradicsom gyakori betegségei - 2. rész

Ebben a részben további öt olyan betegségről lesz szó, amelyek a paradicsom termését is megtámadják.

A paradicsom leggyakoribb betegségei - folytatás

Verticilliumos hervadás

Ez a megnevezés félrevezető lehet, mivel olykor a levelek elsárgulnak, kiszáradnak, nem mutatva másféle fonnyadás jelet. A verticilliumos hervadást egy talajgomba okozza, amely több növényfajt is megtámadhat. A gomba több éven keresztül is képes túlélni a talajban, ezért igen fontos a földbe ültetett zöldségek változtatása, illetve, hogy olyan zöldségeket válasszunk, amelyek ellenállnak a gombának.

  • Tünete: A tünetek közé tartozik a nap legmelegebb időszakában történő fonnyadás, majd éjjel a növény visszanyeri eredeti formáját. A fonnyadás során a levelek megsárgulnak, majd barnára váltanak a levelek főerezete mentén. A gomba az idősebb leveleket támadja meg, ahonnan behatol a szárba is. A gomba megakadályozza, hogy a növény vizet és tápanyagokat szívjon magába, majd lassan elpusztítja azt. A verticillumos hervadás hideg időben jobban terjed.
  • Kezelése: a veteményesből távolítsuk el a beteg növényeket, és helyükbe a gombára immunis fajtákat ültessünk.
verticillium
Verticilliumos hervadás


A paradicsom betegségei – termés

Az antraknózis

Az antraknózis egy nagyon gyakori gomba, amely a paradicsom termésének rothadását okozza.

  • Tünetek: a termésen apró napégetett foltok jelennek meg, majd ezek a foltok egyre nagyobbra és nagyobbra nőnek, közepük pedig besötétül. A foltok növekedése során, újabb foltok jelentkezhetnek. A gomba gyakran a talajról kerül a termésre, de megtörténik az is, hogy megtámadja a már meggombásodott növényeket vagy az elszáradt leveleket. Az antraknózis gomba kimondottan a nedves időjárást kedveli. Leginkább azok a terméseket veszélyeztet a gomba, amelyek közel vannak a talajhoz.
  • Kezelés: a réz alapú permetező anyagok némi védelmet nyújtanak, vágjuk le a növény alsó 12 levelét, ezáltal megakadályozzuk, hogy a levelek kapcsolatba lépjenek a talajjal, és a gombával, illetve öntözéskor vigyázzunk, hogy csakis a paradicsomtő szárát érje víz.
antraknozis
Antraknózis


A pszeudomónászos betegség

A paradicsomot több bakteriális betegség is fenyegeti, egyik ilyen kór a pszeudomónászos betegség.

  • Tünetek: a növényen apró kipúposodó pöttyök jelentkeznek, szélük rendszerint fehér.
  • Kezelése: a gombásodás első jeleinél használjunk réz alapú gombaölő szert.
pszeudomonaszos-betegseg
Pszeudomónászos betegség


A fiatal termés rothadása

  • Tünetek: a termés rügy részének alján barna vagy fekete pöttyök alakulnak ki, amelyek a növény rothadásával egyre nagyobbak lesznek, a gyümölcsfakadás ideje alatti alacsony kalcium mennyiségnek tulajdonítják. A kalciumhiánynak két oka is lehet. Az egyik a túl magas nitrogén tartalmú műtrágya használata, a másik pedig az egyenlőtlen öntözés, amely során a tápanyagmennyiség folytonosan váltakozik.
  • Kezelés: távolítsuk el a rothadt terméseket, majd szenteljünk nagyobb figyelmet az öntözésnek.
fiatal-termes-rothadas
A fiatal termés rothadása


Fitoftóra rothadás

A betegség főleg a keleti térségekben fordul elő, kimondottan a hideg és esős időszakokban.

  • Tünetek: a fitoftóra rothadás tünetei nagyon hasonlítanak az előző betegség tüneteihez, annyi különbséggel, hogy ez a betegség a még éretlen, zöld terméseket támadja meg. A még éretlen termésen egy vizenyős rothadó folt jelenik meg, ez nem sötétedik be. A rothadás általában a termés és a talaj találkozási pontjánál alakul ki. A folt egyre nagyobb lesz és gesztenyéhez hasonló gyűrűs formát ölt. A paradicsom felülete a korai ragyásodással ellentétben sima marad.
  • Kezelés: a rossz terméseket távolítsuk el, a továbbiakban pedig vigyázzunk arra, hogy a termések ne érintkezzenek a talajjal.

fitoftora-betegseg
Fitoftóra rothadás

 

<< Előző oldal

értékelés