-
takarító
-
Asszisztens
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Óvodapedagógus
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Ha februárban egy délután tavasziasra fordul az időt, az almafát már megmetszhetjük. A fa a fiatalítást rengeteg gyümölccsel hálálja meg.
Mikor metsszük meg az almafát?
Az almafa, ha már terem, a csonthéjasokhoz képest kevésbé érzékeny arra, hogy mikor metsszük. Akár télen is metszhetjük, amikor a hőmérséklet mínusz 10, de inkább nulla fok fölé emelkedik. Egy dologra azonban figyeljünk, a metszéssel okozott sebeket valamilyen sebzáró anyaggal kezeljük.
Amikor februárban, márciusban tavasziasra fordul az idő, és van egy szabad délutánunk, akkor nyugodtan nekiállhatunk a metszésnek.
Almafa metszése kezdőknek - ezeket jó, ha tudod
Még mielőtt belevágnánk, fontos tudni, hogy a korona külső részein növő, fiatalabb ágrészek mindig termékenyebbek az időseknél, így a törzshöz közeledve fokozatosan egyre kisebb mértékű terméshozamra számíthatunk.
Mindenesetre bármilyen gyümölcsről van is szó, a fajta mindig óriási szerepet játszik a termőképességben. Cél, hogy késleltessük a korona elöregedését, ehhez pedig be kell avatkoznunk a koronaszerkezet alakulásába. Az eljárást koronaalakító metszésnek nevezzük.
Almafa koronaalakító metszése - mire kell figyelni?
A termésképzés zónái az almafán, ill. a koronarészek életkora |
A - későbbiekben gömb alakú koronából kiindulva felvázolt - koronaalakító metszésre addig van szükség, amíg a fiatal gyümölcsfa koronája elkészül, azaz elnyeri végleges alakját, szerkezetét. Ez gyümölcsfajtól és alanytól függően akár nyolc évig is eltarthat. Sokkal igényesebb, precízebb munkát kíván, mint az ültetéskori, a ritkító vagy a fenntartó metszés.
Mielőtt nekiállunk, el kell döntenünk, hogyan nézzen ki a fa öt vagy hat év múlva. Segítségként álljon itt a következő, egyszerűsített kalauz:
- Távolítsunk el minden vesszőt, amely a sudárral vagy a vázágakkal verseng.
- Vágjuk le az ágak felső oldaláról induló és függőlegesen fel felé törő vesszőket; valamint a korona belseje felé növőket.
- Ha túl sűrűn nőnek az oldalvesszők, akkor ritkítsuk meg őket, meghagyva a virágképző rövidhajtásokat.
- Mindig tőből vágjuk ki a vesszőket, de a párnaszerűen megvastagodott gyűrűt hagyjuk meg a tövüknél, mert ebből fejlődik majd ki a sebet lezáró szövet.
- Ne hagyjunk csonkot (a szakzsargon ruhafogasnak is nevezi), mivel ezekből a következő évben vagy két új hajtás nő ki, vagy pedig visszaszáradnak, és korhadni kezd a fa a csonkból kiindulva.
- A törzs felső hányadából kiágazó, hosszú oldalhajtásokat kötözzük le vízszintes helyzetbe, hogy mérsékeljük a hajtásnövekedést.
- Ellenőrizzük, hogy a vázágak 45 °-os (esetleg valamivel nagyobb) szöget zárnak-e be a törzzsel, és adott esetben igazítsunk rajtuk kifeszítéssel vagy felkötözéssel.
- A vezérvesszőt 60-80 cm-rel a legfelső oldalágak végződése fölött vágjuk el, hogy 120 °-os legyen a csúcsot és az oldalágak csúcsait összekötő háromszög felső szöge.
- Az oldalágak csúcsai vízszintesen körülbelül egy síkba kerüljenek.
Érdemes megnézni: Almtermésű gyümölcsök termőrészei - fotókkal
Az almafa koronaalakító metszése |
Fontos a jó alakítás!
|
Almafa ritkító metszése: ekkor van rá szükség
Ha túl sűrűek az ágak a fa közepén, az sem túl jó, mert akkor nem jut elég fény a fa belsejébe, akkor is kevesebb lesz a termés, ezért érdemes ritkítani.
Első lépésben döntsük el, melyik ágrészeket szeretnénk a továbbiakban is megtartani. Nézzük meg, melyik vázágakat kell jelentősen megkurtítanunk, hogy visszanyerje a korona az egyensúlyát? Hol kell esetleg a sudárral versengő ágakat eltávolítani?
Második lépésben vegyük ki az erőteljesen felfelé törő; a korona belseje felé növő; ill. az egymáshoz túlságosan közel nőtt ágakat. Ha ezzel végeztünk, méterről méterre haladva ritkítsuk meg a fennmaradt koronarészeket. A ritkítás mértékét attól tegyük függővé, mennyi termőrészt látunk. Mindig tartsuk szem előtt, hogy elegendő fénynek kell jutnia a korona belsejébe!
Ha tetszett a cikk, akkor érdekelhet az is, hogyan metsszük meg a szilvafát tavasszal.
Forrás: Gyümölcsfák metszése