-
karbantartó
-
Értékesítő
-
sofőr
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Szállodai recepciós állás
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
IT data engineer
2024. 12. 02
-
Minőségellenőrzési munkatárs
2024. 12. 03
-
Könyvelő gyakornok
2024. 12. 03
-
Játékbolti kisegítő
2024. 12. 03
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az avokádó magja könnyen és gyorsan csírázik, és egy év alatt akár méteresre is megnő. Ha van még helyünk, próbáljuk ki, neveljünk saját növényt avokádómagról.
Avokádó nevelése
Az avokádó (Persea americana) Közép- és Dél-Amerikából származik, már az aztékok is termesztették.
Neve az indián 'ahuacate´szóra vezethető vissza. A babérfélék családjába tartozik, akárcsak a kámfor- és a fahéjfa. Nagy termetű, örökzöld fa, kifejlett példányai elérik a 18 métert. Rücskös héja miatt alligátor-körtének is nevezik.
Nehéz eldönteni, hogy az avokádó gyümölcs-e vagy zöldségféle. Nem édes, nem savanykás, semmilyen hazai terméshez sem hasonlítható. Héja kemény, rücskös, majdnem páncélos. Ha kettévágjuk, fűzöld gyümölcshús tűnik elő, amelybe egy hatalmas, barna mag ágyazódik.
Avokádó hatása: mire jó?
Apró, hímnős virágai fakó-zöldek, és bugákban nyílnak milliós számban. Leveleiből a Karib-tenger népei forrázatot készítenek, és magas vérnyomás csökkentésére, illetve fejfájás enyhítésére fogyasztják.
Avokádó nevelése házilag
Az avokádó magja könnyen és gyorsan csírázik, és egy év alatt akár méteresre is megnő. A magonc termésére öt-hét évig kell várni, addig edényes dísznövényként neveljük.
Gyorsan csírázik és nő |
Avokádó növény nevelése
az avokádó magját homokkal kevert tápdús földbe kell fektetni, és csupán kevés földdel fedni. A vetőláda kerüljön meleg, 20-25 fok körüli helyre.
Ha a növény már fejlesztett leveleket, akkor csípjük le a felső levélhajtást, hogy elágazzon, és ezért szép, szabályos koronát fejlesszen. Május végén, mielőtt kikerülne a kertbe vagy az erkélyre, fokozatosan szoktassuk a közvetlen napsütéshez, különben a nap megégeti a téli fényhez szokott leveleket. Az ősz beálltával világos verandán, 5-15 fok közötti hőmérsékleten neveljük.
Kiváló szendvicsekhez, salátákhoz is |
Avokádó fogyasztása
Az avokádó első kóstolásra kissé szappanízű, de dióra is emlékeztet. Fűszerek (fokhagyma, bors, vöröshagyma, só, citromlé) hozzáadásával kiteljesedik az íze, és sokféle módon fogyasztható. Az avokádó akkor tekinthető érettnek, ha húsa vajpuha, majdnem kenhető állagú. Akár csokikrémet is készíthetünk belőle.
Egész évben fogyasszuk! Tippek>>
Avokádó jótékony hatásai
Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet. A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, igénybevett bőrt.