-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A krizantém avagy margitvirág (Chrysanthemum) neve görög eredetű, aranyvirágot jelent. A kínaiak egyik kedvenc növénye volt - csodaszép színes szirmai és levelei ízének köszönhetően. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy virágözönnel kápráztasson el minket!
Krizantém: gyógyító és ehető a virágja
A krizantémot Kínában ősidők óta az erőt megőrző és hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon. Egy 3000 éves legenda szerint valaha a ma Japánhoz tartozó Szitakötő-szigeten termett egy olyan gyógynövény, amely megfiatalította az embert, ha fiatal lányok és fiúk szedték le. A felkeresésére indult ifjak sok kalandot átéltek, de a fiatalító növényt nem lelték meg. Megtalálták viszont a krizantémot, és kereskedni kezdtek vele. A 9. hónap 9. napjának ünnepén már a Han-korban krizantémbort ittak. Azt tartották, hogy aki krizantémbort iszik, hosszú életű lesz a földön.
Virága gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású, emellett emésztési problémákra is hatásos. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére a sárga virágokat tartják a leghatékonyabbaknak. A meleg időjárás okozta kellemetlenségek ellen is használják; külsőleg alkalmazva pedig a szemgyulladás kezelésére. A szirmok enyhén fanyar, pikánsan kesernyés ízükkel kiváló salátaízesítők. A kínai ehető krizantémnak nemcsak virágja, de levele is ehető. Zsengén kissé kesernyés, csípős, gyöngén mustárízű leveléből, virágából vitaminos salátát, köretet készítenek, és húsokat is fűszereznek vele. Japánban a tavaszi krizantém (Chrysanthemum coronarium) levelét fogyasztás előtt rendszerint egy percig forró vízbe mártják. Hosszasabb főzésnél megkeseredik.
A krizantém első feljegyzései az V. századba nyúlnak vissza, amikor Confucius írásaiban "arany virágnak" hívta. A VIII. században a krizantém népszerűségének köszönhetően elnyerte a Japán nemzeti virága címet, de a nevéhez kötődik Japán egyik fontos elismerése is: "A krizantém kitüntetés".
A krizantém gondozása: mire kell figyelni?
Az őszi fajták jellemzően október hónapban virágoznak, de ez akár novemberig is kitolható. A krizantém könnyen nevelhető, népszerű évelő növény, amelynek rengeteg változata ismert. A magasabbak vágott virágnak, az alacsonyabbak inkább cserében történő nevelésre alkalmasak.
Csipkedés: az elnyílt virágokat mindig csípjük le, hogy a helyükön újabbak fejlődhessenek. Az oldalhajtások eltávolítása elősegíti a szétágazó növény növekedését, a megfelelő sűrűségű hajtást és a szép virágzást. A növényt a csipkedés előtt, illetve után tápoldatozhatjuk.
A talaj kezelése: havonta egyszer gyomláljuk körbe és lazítsuk fel a talaját. Jó minőségű, vízáteresztő virágföldet használjunk.
A krizantém vízigénye: a locsolást reggel végezzük és lehetőleg mindig tartsuk nyirkosan a földjét. A szárazság és a túlöntözés is egyaránt károsak lehetnek.
A krizantém fényigénye: az őszi krizantémok különleges virágok, hiszen azért, hogy virágozzanak csak pár órányi napsütésre van szükségük (úgynevezett "rövid nappalos" növények), és bár szeretik a fényt, az erős sugárzás árthat nekik. A magas hőmérséklet (30 °C feletti) veszélyezteti a virágok minőségét és segíti a kártevők (főleg vírusok) megjelenését.
Szaporítása: főként hajtásdugványozással történik, de tőosztással is lehetséges.