-
karbantartó
-
Értékesítő
-
sofőr
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Szállodai recepciós állás
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
IT data engineer
2024. 12. 02
-
Minőségellenőrzési munkatárs
2024. 12. 03
-
Könyvelő gyakornok
2024. 12. 03
-
Játékbolti kisegítő
2024. 12. 03
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Ahány tyúk, annyi tojás... |
Fehér vagy barna héjút válasszunk?
A tojás héjának színe a tyúk fajtájától függ. Általában a barna tyúkok barna színű tojást, a fehérek pedig fehér héjút tojnak. A tojás héjának színe nem befolyásolja a tojás minőségét. Fontos, hogy mennyire sárga a sárga? A tojás sárgájának színe a tyúk táplálékától függ. Ha búzával etetik, a sárga sápadtabb, ha viszont kukoricával, akkor ragyogó sárga színű.
Hűtőben kell-e tartani a tojást?
Szobahőmérsékleten a tojás egy nap alatt ugyannyit veszít frissességéből, mint egy hét alatt a hűtőben. Legjobb az 5 és 8 fok közötti hőmérséklet.
Mennyi ideig tartható el a tojás?
Az első egy héten igazán friss a tojás, ilyenkor érdemes lágy tojást, buggyantott tojást készíteni belőle. Ezután inkább főzzük keményre, használjuk rántottának, omlettnek vagy süteménybe, töltelékbe! A 28 napnál régebbi tojást ne vásároljuk meg, de a frissen vásárolt tojás hűtőben tárolva akár hónapok múlva is fogyasztható!
Honnan tudhatjuk, hogy friss-e a tojás? |
Honnan tudható, hogy friss-e a tojás?
Ezt háromféle módon is ellenőrizhetjük, szinte teljes biztonsággal:
- Rázással: az egynapos tojás kb. 50 g súlyú, a gömbölyű végénél lévő légkamra ekkor még alig észrevehető, de nagysága napról napra kissé nő. Ha egy egész friss tojást fülünkhöz közel megrázunk, nem hallunk semmit, de néhány nappal később a tojás már gyenge, tompa hangot ad.
- Egy edénybe öntsünk hideg vizet, majd tegyük bele a tojást! Ha elmerül, a tojás frissnek mondható, ha lebeg a vízben, akkor már kissé öregebb.
- Felütve: amikor a friss tojást felütjük, a fehérje vastag rétegben takarja a sárgáját. Ha hirtelen szétfolyik, a tojás nem friss. Szaglással is ellenőrizhetjük a tojás frissességét, valamint a színe is sokat elárul. A feltűnően élénk sárgája azonban nem egyértelműen a frissesség jele, hiszen ilyen szín mesterségesen is előidézhető.
Mikor adhatunk először tojást a kisbabáknak?
Érdemes megvárni az egyéves kort, mivel sok csecsemő allergiás a tojásfehérjére. A gyerekek amúgy is érzékenyebbek a szalmonellabaktériumokra, ezért ötéves korig főtt vagy sült formában illesszük az étrendjükbe! Megjegyezzük, hogy a szalmonella baktériumok 70 °C-on 20 perc főzés után elpusztulnak.
Eltartható-e a tojás sárgája?
Igen. Tegyük egészen kis edénybe, és óvatosan öntsunk rá hideg vizet. Ez védőréteget von a tojás fölé, és megakadályozza, hogy kiszáradjon. Tartsuk az edényt hűtőszekrényben.
Eltartható-e a tojás sárgája? |
Miért zöldül meg a tojás sárgája a szélén?
A kemény tojás sárgája körüli kékeszöld szín a vas-szulfidtól származik. Annak a kémiai reakciónak az eredménye, amelyik a tojás sárgájában levő vas és a fehérjében levő hidrogén-szulfid között játszódik le - ezért jelenik meg a szín a sárgája és a fehérje találkozásánál.
A tojás sárgájában levő vas a foszvitin nevű fehérjéhez kapcsolódik, amelyik szintén a tojás sárgájában található. A fehérjemolekulák hosszú aminosavláncok. A nyers tojásban ezek a hosszú molekulák jellegzetes formákba hajtogatják össze magukat. Így tudják elvégezni azt a munkát, amelyet a természet szán nekik - így járulnak hozzá, hogy csibe fejlődjék a tojásban. De ha megfőzzük a tojást, ezek a fehérjék félig-meddig "kihajtogatják magukat". Ezért keményedik meg a tojás sárgája és fehérje, és ezért szabadul ki a vas a foszvitinből.
A kén-hidrogén is hasonló módon jut ki a tojásfehérje kéntartalmú fehérjemolekuláiból. A kemény tojás furcsa szaga a hidrogén-szulfidtól származik.
A záptojás jóval büdösebb, mert a mikroorganizmusok sokkal több kéntartalmú fejérjét bontanak el, mint amennyi 10 percnyi főzés alatt elbomlik, és sokkal több kén-hidrogént szabadulhat fel.
Amikor a tojás kihűl, a sárgája összezsugorodik egy picit, és visszahúzódik a fehérjétől. A kékeszöld vas-szulfid megjelenik a sárgája szélén. A kevésbé friss tojásokon a szín sötétebb. Ezeknek a sárgája egy kicsit lúgosabb, és ezért több vas válhat szabaddá.
A vegetáriánusok általában vashiányban szenvednek. Az ovovegetáriánusok azonban, azaz akik fogyasztanak tojást, kevésbé tarthatnak ettől, mivel a tojásban lévő vas jobban hasznosul, mint például a sóskában, spenótban lévő. A tojássárgája színét a tojók etetése befolyásolja: a szójaliszt pirosra, a lenmagliszt sötétbarnára, a zöldtakarmány zöldesre, a kukorica élénksárgára színezi. Hogy a tojás héja főzéskor ne repedjen meg, tegyünk egy evőkanál ecetet a főzővízbe.
Miért nem látjuk a színt a lágy tojáson?
Azért, mert azt rövidebb ideig főzzük. Nem hevül fel annyira vagy nem melegszik elég ideig ahhoz, hogy a vas és a hidrogén-szulfid kiszabadulhasson.
Ér valamit, ha sós vízben főzzük meg a tojást? |
Miért könnyebb meghámozni a tojást, ha sós vízben főzzük?
Sajnos nem igaz a hír. Már régóta kísérletezünk, mi lehet a legjobb főzési módszer a könnyű tojáspucolásra. Kipróbáltuk a sós vizet, ecetes vizet, hideg vízzel leöntést stb., de a legfőbb faktornak a tojás frissessége tűnik. Minél frissebb a tojás, annál jobban odatapad a héjához, bármi módon főzzük is. Talán az öreg tojásnak kiszárad a héja, és ezért a víz a héj alá tud hatolni. Ezt kipróbálandó, a tojást két végén felszúrtuk főzés előtt, és rögtön forrón pucoltuk. Volt, amikor bejött. Ha valaki tud egy igazán biztos módszert, szóljon.Tudta a tojásról?
A tojássárgája színét a tojók etetése befolyásolja: a szójaliszt pirosra, a lenmagliszt sötétbarnára, a zöldtakarmány zöldesre, a kukorica élénksárgára színezi. Hogy a tojás héja főzéskor ne repedjen meg, tegyünk egy evőkanál ecetet a főzővízbe.
Szépségtrükkök tojással
Száraz, töredezett hajra
Tojássampon: - két tojás, három evőkanál almaecet (barnáknak) vagy egy fél citrom leve (szőkéknek) A habosra vert tojásokat masszírozzuk be a hajba, néhány percig hagyjuk fenn, és öblítsük le meleg, vízzel, végül almaecetes vagy citromlés vízzel, mert a tojás filmszerű bevonata csak így távolítható el. Olajos pakolás: - három evőkanál jojobaolaj, egy evőkanál szárított csalánlevél, egy tojás fehérje Keverjük össze a hozzávalókat, és egy lábasban melegítsük fel, amíg langyos nem lesz. Szedjük ki a csalánlevelet, az olajat pedig masszírozzuk be a hajba. Tekerjük a fejünket törülközőbe, várjünk 30percet (vagy hagyjuk fenn egész éjjel), majd samponnal mossuk le.
Zsíros és korpás hajra
Rozmaringsampon: - 20ml sampon, egy tojássárgája, öt csepp rozmaringolaj Közvetlenül hajmosás előtt készítsük el! A hozzávalókat keverjük krémes állagúvá, és használhatjuk is. A szükséges hozzávalókat gyógynövény boltokban, drogériákban megtalálhatjuk. Az így készült samponok nem habzanak annyira, mint a készen vett termékek, de ez nem csökkenti hatékonyságukat.
Samponozásnál mindig óvatosan masszírozzuk meg a fejbőrt, jót tesz a vérkeringésnek, és elősegíti a haj növekedését is, de ne dörzsöljük nagyon, és ha balzsamot használunk, azt ne masszírozzuk bele a fejbőrbe, mert zsírosodáshoz vezethet. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem zsírosodik jobban a haj a gyakori hajmosástól, de érdemes olyan termékeket használni, amelyek kíméletesen tisztítanak (pl. rá van írva, hogy gyakori használatra.) A hajszárító nem tesz túl jót hajszálaidnak, ezért ha csak tehetjük, hagyjuk magától száradni a hajat. Persze ehhez otthon kell maradni, na és a frizurák elkészítése is többnyire hajszárítót igényel. Ilyenkor igyekezzünk alacsony hőfokon szárítani a hajunkat, és a hajszárítót ne tartsuk túl közel a hajunkhoz!