A halászlé előtt - élőhalak a piacon

A halászlé előtt - élőhalak a piacon
Elárasztják az élő halak a bevásárlóközpontokat és piacokat - és az eddigi évektől éltérően egyre több kereskedő gondolja úgy, hogy kelendőbb, kívánatosabb a portéka, ha nem fuldoklás (pipálás) közben veheti szemügyre a vevő, illetve hogy mindenkinek jobb, ha az állatot nem élve teszik a szatyorba. 

Az úgynevezett "áruhalaknak" nem szabad oxigénhiány jeleit mutatni sem szállítás, sem árusítás közben, tehát nem pipálhatnak a halak, mert ez az oxigénhiány jele. A karácsonyi, élve árusított halakat tehát olyan akváriumban kell tartani, amelyben elegendő oxigénhez jutnak. A Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa egyetért mindezzel, és ezen kívül azzal is, hogy a fogyasztóhoz vásárláskor ne fuldokolva kerüljön szatyorba a hal. Ezért rendeletmódosítást is javasoltak.

Bár a 32/1999-es FVM rendelet módosításának elfogadása megtörtént, a jogerőre emelkedése várat magára - azonban a pontos szövegét nem ismerjük. A Fehérkereszt Állatvédő Liga több módosítást beadott - más állatokra vonatkozóan is - hogy vegyék figyelembe az állatvédelmi szempontokat szállítás közben, és nagyon örülünk, ez a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált a Haltermelők Országos Szövetségénél.

 

Élő halak a piacon

 

A haltermelőknek felajánlottuk, hogy ha szükséges, akkor segítünk egy hazai jogszabály kialakításában, ami az élőhal-szállításra vonatkozik. Ezt is örömmel fogadták. Európai Uniós szinten ugyanis mindezt nem szabályozzák, ezek a kérdések tagállami hatáskörbe tartoznak. Azt tervezzük tehát, hogy a saját szállítási feltételeinket, eszközrendszereinket figyelembe véve, összefogással, másokkal egyeztetve segítjük elkészíteni a magyar szabályozást.

 

Halak akváriumban

 

Annak mindenképpen örülünk, hogy lehet magyar halat kapni, és hogy egyre többet eszünk belőle, az eddigi átlag 3,5 kilónyi évenkénti fejenkénti halfogyasztás 4,2 kilogrammra növekedett - ez egészséges, és a haltermelőknek is jó.

Állatvédőként "csupán" arra kell odafigyelnünk, hogy az asztalra kerülésig ne szenvedjen az állat - mert ahogy ez a tavaly készült videónkban látszódik, 1 éve még megszokott látvány volt a zacskóban vergődő ponty. Az áruházi élőhaltartás átmeneti állapot a tenyésztés és a fogyasztás között - ezért fontos, hogy akár az áruházak saját hatáskörben gondoskodjanak az állatok kíméletéről, megfelelő tartásáról. Örömmel hallanánk hírt ilyen kezdeményezésről!

A fogyasztásra szánt állatok kímélete kötelező - az élő halakat sem lehet hosszú ideig szárazon tartani, és az sem fogadható el, hogy a halat leölés nélkül, élve tegyék zacskóba és adják át a vevőnek. Hal esetében a „fejbecsapás" elfogadható leölési módszer! Kérjük, hogy a halat árusítók kérés nélkül is tegyék meg ezt, mielőtt a halat átadnák a vevőnek! A kulturált halfogyasztást tehát támogatjuk, már csak azért is, mert a hazai halak egészségesek, tudjuk, hogy miként (az állatvédelmi előírásokat betartva!) nevelik őket.

Kulináris élvezetekben gazdag, "lelki béke" szempontjából is nyugodt karácsonyt kívánunk!

 

Fehérkereszt Állatvédő Liga

Szilágyi István kurátor

értékelés