-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Miért jó a csalán az allergia ellen?
A nagy csalánkivonat (Urtica dioica) befolyásolja a kulcsfontosságú receptorokat és enzimeket, amelyek összefüggésben állnak az allergiás náthával.
A nagy csalán (Urtica dioica) kivonatának segítségével meggátolható a gyulladás létrejötte, amely a szezonális allergiák tüneteit okozza. Ide tartoznak a hisztamin-1 (H(1)) receptor elleni antagonista és negatív agonista tevékenységek és a hízósejt triptáz megakadályozása, amely megelőzi a számos gyulladást közvetítő gazda degranulációját és kibocsátását, amelyek a szénanátha tüneteit okozzák.
A csalánkivonat ugyanakkor a prostaglandin képződését is meggátolja, a ciklooxigenáz-1 (COX-1), a ciklooxigenáz-2 (COX-2) és a vérképző prosztaglandin D(2) szintáz (HPGDS) gátlása által, amelyek a gyulladásos útvonalak központi enzimeit képezik. Az IC(50) értéke a hisztamin receptor antagonista hatása esetében 251 (+/-13) mikrogramm/ml (-1), a hisztamin receptor negatív agonista hatása esetében pedig 193 (+/-71) mikrogramm/ml (-1). Az IC(50) értéke a hízósejt triptáz megakadályozása esetében 172 (+/-28) mikrogramm/ml (-1), a COX-1 esetében 160 (+/-47) mikrogramm/ml (-1), a COX-2 esetében 275 (+/-9) mikrogramm/ml (-1) és a HPGDS esetében 295 (+/-51) mikrogramm/ml (-1).
A DART TOF-MS alkalmazásával, amely az összetett keverékekben található vegyületek pontos tömegét és relatív egyedszámát mutatja ki, a nagy csalánban bizonyos bioaktív anyagokat azonosítottak, amelyek hozzájárulnak az allergiás náthával kapcsolatos gyulladásos útvonalak meggátolásához. Ezek az eredmények először teszik lehetővé a nagy csalánkivonatok szerepének mechanisztikus megértését az allergiás és más gyulladásos reakciók csökkentése esetén.