5
Csalánnal allergia ellen!
Mindegy, hogy tavasz nyár vagy ősz, mégis egyre több ember panaszkodik szezonális allergiákra. A nagy csalánkivonat kulcsfontosságú szerepet játszik a szezonális allergiák elleni harcban. Ez a cikk magyarázatot ad arra, hogy hogyan harcol a nagy csalán (Urtica dioica) a testben a gyulladást okozó rendszerek ellen.

Miért jó a csalán az allergia ellen?

 

A nagy csalánkivonat (Urtica dioica) befolyásolja a kulcsfontosságú receptorokat és enzimeket, amelyek összefüggésben állnak az allergiás náthával.

A nagy csalán (Urtica dioica) kivonatának segítségével meggátolható a gyulladás létrejötte, amely a szezonális allergiák tüneteit okozza. Ide tartoznak a hisztamin-1 (H(1)) receptor elleni antagonista és negatív agonista tevékenységek és a hízósejt triptáz megakadályozása, amely megelőzi a számos gyulladást közvetítő gazda degranulációját és kibocsátását, amelyek a szénanátha tüneteit okozzák.

A csalánkivonat ugyanakkor a prostaglandin képződését is meggátolja, a ciklooxigenáz-1 (COX-1), a ciklooxigenáz-2 (COX-2) és a vérképző prosztaglandin D(2) szintáz (HPGDS) gátlása által, amelyek a gyulladásos útvonalak központi enzimeit képezik. Az IC(50) értéke a hisztamin receptor antagonista hatása esetében 251 (+/-13) mikrogramm/ml (-1), a hisztamin receptor negatív agonista hatása esetében pedig 193 (+/-71) mikrogramm/ml (-1). Az IC(50) értéke a hízósejt triptáz megakadályozása esetében 172 (+/-28) mikrogramm/ml (-1), a COX-1 esetében 160 (+/-47) mikrogramm/ml (-1), a COX-2 esetében 275 (+/-9) mikrogramm/ml (-1) és a HPGDS esetében 295 (+/-51) mikrogramm/ml (-1).

stinging-nettle-141496_1280


A DART TOF-MS alkalmazásával, amely az összetett keverékekben található vegyületek pontos tömegét és relatív egyedszámát mutatja ki, a nagy csalánban bizonyos bioaktív anyagokat azonosítottak, amelyek hozzájárulnak az allergiás náthával kapcsolatos gyulladásos útvonalak meggátolásához. Ezek az eredmények először teszik lehetővé a nagy csalánkivonatok szerepének mechanisztikus megértését az allergiás és más gyulladásos reakciók csökkentése esetén.

értékelés