-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
takarító
-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Senior Business Analyst - Budapest, XIII. kerület
2024. 11. 23
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Frissen és főzve is finom a virág
Nehéz ehető virágokat beszerezni, de annál könnyebb őket saját kertünkben termeszteni. Mivel a virágok röviddel a szedés után a legfinomabbak, sokkal ésszerűbb, ha saját magunk ültetjük őket.
Legyünk óvatosak az ehető virágok kiválasztásakor
- Csakis akkor fogyassza el a virágot, ha biztosan ehető. Attól, mert egyes virágokat tányérra tesznek, nem azt jelenti, hogy ehetőek is.
- Ha a rovarirtó címkéjén nincs feltüntetve, hogy ártalmatlan az emberre, akkor ne fogyasszon ezzel kezelt virágokat. Mindig kövesse a rovarirtón feltüntetett utasításokat.
- Ne egye meg a virágárustól vagy csemetekertből szerzett, valamint az útmenti virágokat.
Hogyan gyűjtsük be, és hogyan tároljuk az ehető virágokat?
- A legtöbb, ehetőként feltüntetett növénynek csak a szirmai fogyaszthatóak. Távolítsa el a bibét, a porzószálakat, valamint a csatolt csészeleveleket.
- Legyen tisztában vele, hogy a virágok íze az évszak és a termési terület függvényében változhat.
- Az efféle virágokat a hűvös, korai órákban a legideálisabb leszedni. Ha nem fogja azonnal felhasználni őket, vágja le a csészelevelekkel együtt és tegye vízbe. A hűtőben is tárolhatja őket nedves papír-törlőkendőbe tekerve.
Saját zöldséges- vagy virágoskertben termeszthető ehető virágok
1. Borágó
A borágó íze és illata az uborkáéhoz hasonlít. Az élénk kék virágok feltűnő adalékként szolgálhatnak a salátákban, és az utolsó pillanatban elkészített köretként a főtt ételekhez is.
2. Körömvirág
A szirmok nagyon kellemesen hatnak úgy a nyers, mint a főtt ételekben egyaránt. A körömvirágot sáfrány helyettesítésére is használják. A sárga, vagy narancssárga szirmok színezik és ízesítik az aprított és hirtelensült ételeket.
3. Gyermekláncfű
Mindenki ismeri a gyermekláncfű bort, azonban a fiatal és gondozott virág is ehető, és igen ízletes. Nagyon sok fajtát fejlesztettek ki, hogy ízük kevésbé legyen keserű és növekedésüket is irányítani tudják, azonban még ezt az úgynevezett gyomot is megehetnénk a kertből, ha nem használnánk rovarirtót.
4. Sásliliom
Sokan meglepődnek, amikor először meghallják, hogy a sásliliom ehető, pedig gyakran tömik ki és készítik el préselt virágként.
5. Apró bársonyvirág (büdöske)
Csak a „Lemon Gem" (citrom zamatú) és a „Tangerine Gem" (mandarin zamatú) altípusok fogyaszthatóak. Amint a nevük is sugallja, citrusos aromájuk van, még ha jellegzetes szaguk nem is mindig érződik. Tépje le a szirmokat és törje le majd távolítsa el a jobb oldalon elhelyezkedő keserű részt.
6. Fűszernövények
(ánizsmenta, bazsalikom, méhbalzsam, metélőhagyma, koriander, kapor, édeskömény, fokhagyma stb.) Számos fűszernövény olyan ízletes, mint a levélzete, de még ínycsiklandozóbb is. Adjon hozzá néhány szirmot ahhoz az ételhez, melyet anélkül is ezzel a növénnyel fűszerezett volna.
7. Böjtfű/Sarkantyúka
Nagyon könnyű termeszteni. A virágoknak borsos illata van. Az élénk színek remekül feldobják a salátákat. Ecetbe vagy vodkába is szokták használni.
8. Árvácska
A teljes virág ehető, csészelevelekkel, és minden mással együtt. Enyhe mentolos aromával rendelkezik. Cukormáz bevonatként, előételek és torták dekorációjaként is használkák.
9. Tökfélék virágai
Az összes tökvirág ehető, nem csak a cukkini. A legelterjedtebb módszer a készítésükre, hogy megtöltjük sajttal és megsütjük.