Hogyan lehet befőzni lekvárt, zöldséget, gyümölcsöt tartósítószer nélkül?

Hogyan lehet befőzni lekvárt, zöldséget, gyümölcsöt tartósítószer nélkül?
Baracklekvár tartósítószer nélkül? A kisvideón maga a háziasszony árulja el nekünk a nem is olyan bonyolult trükköt. Marika a  szalicilt nem a hagyományos helyre teszi. 

Néhány évvel ezelőtt Bálint gazda egyedi megoldást lesett el egy dunakeszi háziasszonytól: hogyan lehet egyszerre tartósítószerrel, de mégis anélkül eltenni a lekvárt:

 

Mivel a friss gyümölcsök csak rövid ideig tárolhatók, különböző eljárásokhoz kell folyamodnunk, hogy hosszabb időn keresztül is élvezhessük kertünk terményeit. Az illatos gyümölcsöket rothadásserkentő mikroorganizmusok, erjedésserkentő baktériumok és penészgombák támadják meg, amelyek ellen különböző fizikai és kémiai tartósítási módokkal védekezhetünk.

lekvar

Nézzük át a mesterséges tartósítószerek nélküli konzerválás módjait:

Tartósítás hevítéssel, cukor hozzáadásával

Miközben felforrósítjuk a lekvárnak valót, kiöljük (sterilizáljuk) a benne lévő bacikat. A magas cukortartalom és a savanyítás tovább fokozzák a tartósító hatást. Ezt alkalmazzuk a lekvárok, dzsemmek készítésénél.

Konzerválás kandírozással

A kandírozás menetét már lépésről-lépésre átvettük, mindenki tudja, hogy a gyümölcs levét e módszerrel cukkorra cseréljük. Az alacsony víztartalom és a hihetetlen magas cukortartalom akadályozza a mikroorganizmusok szaporodását.

Konzerválás alkohollal

A megfelelően magas alkoholtartalom hosszú időn keresztül megvédi a gyümölcsöt. Csak arra vigyázzunk, hogy olyan ízvilágú szeszt használjunk, ami harmonizál a gyümölcs aromáival. Legjobb az 54%-os rum vagy a Calvados. Az ennél hígabb szeszeket a patikában kapható 96%-os tiszta szesszel "sűríthetjük".

Konzerválás ecettel

Savanyú környezetben, légmentesen lezárva a bacik nem képesek szaporodni. A maradék savanyúságot kedvelő bacikat forralással sterilizálhatjuk, ezért kell a savanyított élelmiszert is forrón eltennünk.

A sikeres tartósítás feltételei:

  • Mindenek előtt a tisztaság!
  • Egészséges, hibátlan gyümölcs
  • Ideális tárolóhelyiség: 4-15°C hőmérséklet, száraz (nedves helyen megpenészedhet), sötét (fény hatására a romlik a szín és a minőség)

Ideális körülmények között a lekvárok, befőttek 1 évig tarthatók el minőségromlás nélkül.

A videót a Média Online készítette dr. Bálint György kertészmérnök közreműködésével.

értékelés