Húsmentes finomságok a hidegebb időszakokra

A hideg téli, kora tavaszi napokon mindenki szereti egy kicsit kényeztetni magát. A decemberi nagy eszem-iszom után kifejezetten jól esnek a kicsit könnyebb ételek. Arról nem is beszélve, hogy nem kell ahhoz vegetáriánusnak lenni, hogy húsmentes ételeket is fogyasszunk időnként. Éppen ezért lássunk most néhány olyan finomságot, amik nem tartalmaznak húst, mégis ínycsiklandók, laktatóak és elkényeztetik az ízlelőbimbóinkat.

 

Sült cékla

A téli szezon nagy sztárja a cékla. Sokan most fedezik fel újra ezt a vitaminokban is rendkívül gazdag gyökérzöldséget, ami ráadásul a gyomor bélflórája számára is fontos enzimeket tartalmaz. Egyetlen hátránya, hogy nagyon erős színezőanyagot tartalmaz, így hámozás közben befogja a kezet, amit nehéz eltávolítani. Jó hír viszont, hogy már vákuumcsomagoltan, előre meghámozva és főzve is kapható. De ha magunk szeretnénk elkészíteni, egy gumikesztyű jó szolgálatot tehet.

husmentes_finomsagok_-_groby_-_edenkert.hu

A rozmaringos sült cékláról pedig az a hír járja, hogy beindítja a fogyást, így az immunrendszerünk erősítése mellett még ezt a kedvező hatását is élvezhetjük. Hidegen és melegen is fogyasztható, és akár a már kicsit unalmas köreteket, mint a krumpli vagy rizs is helyettesíthetjük vele időnként. Ettől függetlenül önmagában is ínycsiklandó nassolnivaló, és az elkészítése is pofonegyszerű, főleg ha a fent említett félkész verziót használjuk. A meghámozott céklát daraboljuk fel, majd tegyük egy tűzálló tálba. Locsoljuk meg olajjal, tegyünk közé fokhagyma gerezdeket, rozmaringot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha pikánsabb ízre vágyunk, balzsamecettel is meglocsolhatjuk sütés előtt. Alufóliával fedjük le és tegyük az előmelegített sütőbe, majd 50-60 perc alatt süssük készre 180 fokon. Ha szükségesnek látjuk, a végén nyugodtan pirítsunk még rajta egy kicsit.

Forró levesek

Nincs is jobb a nyirkos, hideg időben, mint egy tányér forró és tartalmas leves. A karfiolt sokféleképpen el lehet készíteni: párolva, sütve, rakott ételként, de levesnek is kiváló alapanyag. Ráadásul magas rosttartalma miatt kellemesen el is telíti a gyomrot, ebédre vagy könnyű vacsoraként is fogyaszthatjuk.

husmentes_finomsagok_-_groby_-_edenkert.hu2

Ha szeretnénk egy kicsit feldobni a karfiollevest, adjunk hozzá füstölt sajtot és egy kis szerecsendiót. A karfiolt szedjük rózsáira és egy kis hagymán pirítsuk meg, majd öntsük fel vízzel. A levest készíthetjük alaplével vagy leveskockával is, így még erőteljesebb ízt kapunk. Amikor megfőtt a karfiol, botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a füstölt sajtot és főzzük néhány percig, amíg a sajt el nem olvad. Ha ezután még túl sűrűnek találjuk, tovább hígíthatjuk a maradék alaplével, vízzel, esetleg egy kis tejjel.

A fahéjas alma illatát nyugodtan élvezhetjük még januárban is. Az almaleves elkészítéséhez ráadásul nem is kell hosszasan a konyhában sürgölődnünk, ha csalunk picit. A boltban kapható almapürét is használhatjuk, ahelyett, hogy a hámozással és magtalanítással menne el az időnk. Karamellizáljunk egy kis cukrot, adjuk hozzá az almapürét vagy kompótot, majd öntsük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint. A fahéj, citrom mind illenek az édes-fanyar almához. Tejszínnel krémesíthetjük, illetve egy kis kanál keményítővel fényes és sűrű, krémleves állagot érhetünk el. A tetejére szórjunk aprított mandulát és fahéjat.

Klasszikus egytálételek néha kicsit másképp

Tipikus téli ételek a káposztás- és a krumplis tészta. A káposztás tésztát vannak akik édesen, mások inkább borsosan-sósan szeretik, és akadnak olyanok is, akik mind a két verziót ötvözik egyszerre. Az elkészítése nem nagy ördöngösség. Aprítsuk fel vagy reszeljük vékonyra a káposztát. Egy pici olajon karamellizáljunk cukrot és egy fej vöröshagymát, majd adjuk hozzá a káposztát és pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Közben a fodros nagykockát főzzük ki és szűrjük le, végül adjuk a megpirult káposztánkhoz, és forgassuk össze vele alaposan. Tálalás után pedig ki-ki ízlése szerint még porcukrozhatja vagy borsozhatja.

A krumplis tészta elkészítése is hasonlóan egyszerű. A felaprított vöröshagymát pirítsuk meg egy nagyobb serpenyőben, majd adjuk hozzá a pirospaprikát miután lehúztuk a tűzről. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott, meghámozott krumplit. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Mindeközben a kockatésztát pirítás után sós vízben megfőzzük. Használhatunk lebbencs tésztát is, így a végeredmény kicsit rusztikusabb lesz. Amikor megpuhult a krumpli, törjük össze, de azért maradjon darabos. Keverjük össze a kifőtt tésztával és tálaljuk csemegeuborkával.

husmentes_finomsagok_-_groby_-_edenkert.hu3

Ki ne szeretné a lasagnet?

A húsmentes verziójában helyettesíthetjük a darált húst tofuval vagy lencsével, esetleg sárgaborsóval, sőt akár még sütőtökkel is. Nyilván nem lesz ugyanaz az ízélmény, de ettől még egy igazán ízletes egytálételt szolgálhatunk fel a családnak. A sárgaborsóhoz és a sütőtökhöz jól illenek az indiai fűszerek, amelyeknek ráadásul testet-lelket melengető hatását is élvezhetjük. Használhatunk curryt, gyömbért, koriandert és kardamomot is. A húsmentes lasagne-t pedig a szokásos módon készíthetjük el, azzal a különbséggel, hogy hús helyett a zöldséges alapot rétegezzük a tésztalapok közé.

 

értékelés