Ezt az ehető gombát nagyon könnyű felismerni

Dübörög a gombaszezon, mutatunk egy gombát, amit nagyon egyszerű felismerni.

Bár sokan csak a csiperkét, a nagy őzlábgombát, a vargányát esetleg a pöffeteget ismerik fel, vannak még olyan ehető gombák, amiket érdemes gyűjteni. Az egyik ilyen a gyapjas tintagomba, amiből például remek levest lehet főzni.

A videón a 10 éves "hobbigombász" Ágoston mondja, mire kell figyelni.

 

Hogyan gyűjtsük a gombát?

  • Kényelmes ruházat és cipő: A gombák keresése közben sokat kell járni az erdőben, esetenként nehezebb terepen is.
  • Kosár vagy vászonzsák: Ne használj műanyag zacskót, mert abban a gombák megizzadhatnak és romlásnak indulhatnak. A kosár jól szellőzik, így a gombák frissek maradnak.
  • Kés: Egy éles gombász kés segíthet a gombák tiszta vágásában, ami fontos a gomba és a környezet szempontjából is.

Gombaszedés: mire kell figyelni?

  • Vágd le a gombát a tönkénél, hogy ne sérüljön a micélium (gombafonal), ezzel segíted a gomba további fejlődését és az élőhely megőrzését.
  • Kerüld el a fiatal, túl kicsi gombák gyűjtését, mert ezek nehezebben felismerhetők, és nem biztos, hogy jól beazonosíthatók.

Ne gyűjts túl sokat!

  • Csak annyi gombát szedj, amennyire szükséged van. Hagyj a természetben másoknak is, valamint az állatoknak, akik szintén táplálékul használják a gombákat.

Még többet olvashatsz a gombákról:

Ezek a leggyakoribb legkönnyebben összetéveszthető ehető-mérgező gombafajták - fotókkal

10 őszi ehető, mérgező gomba képekkel - így tehetsz közöttük különbséget

 

értékelés