-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Hentes! segédmunkás! betanított munkás!
-
Műszaki ügyintéző
-
Kőműves
-
Fogtechnikus
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Szervizszerelő
2024. 10. 28
-
Eladó | Székesfehérvár
2024. 10. 31
-
CAM technológus
2024. 10. 31
-
Pénztáros
2024. 11. 01
-
Pénztáros
2024. 11. 01
-
Programozó
2024. 11. 01
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Októberben és novemberben is nő, rántva pedig mennyei a lilatönkű pereszke. A 10 éves Ágoston elmondja, hogyan lehet könnyen felismerni.
A kellemes őszi, kellően párás idő miatt még tart a gombaszezon. Ilyenkor gyakran lehet találkozni a lilatönkű pereszkével.
Lilatönkű pereszke
A lilatönkű pereszke (Lepista personata), más néven kékeslila pereszke, egy ehető, de gyakran összetévesztett gombafaj. Jellemzője a lilás-kék színű tönkje, ami éles ellentétben áll a kalapjának halványabb, szürke vagy bézs árnyalatú színével. A kalap átmérője 5–12 cm között változik, enyhén púpos és széle kissé behajlik.
Videón elmondjuk, hogyan lehet felismerni.
Milyen ételt lehet készíteni a lilatönkű pereszkéből?
Bár rántva nagyon finom, íme néhány tipp, mit lehet belőle készíteni.
-
Gombapörkölt – Hagyományos módon, hagymával, paprikával és paradicsommal főzve kitűnően érvényesül a lilatönkű pereszke íze. Tálalható rizzsel, nokedlivel vagy főtt burgonyával.
-
Tejszínes gombakrémleves – A gomba krémes állaga jól illik a tejszínes levesekhez. Turmixolva selymes textúrát ad, amit fokhagymával és kakukkfűvel fűszerezve még ízletesebbé tehetünk.
-
Gombás rizottó – Az enyhén földes, édeskés gomba jól harmonizál a krémes rizottóval. Vajjal, fehérborral, fokhagymával és parmezánnal igazán elegáns étel készíthető belőle.
-
Töltött gomba – A kalapokat megtöltve (pl. fűszeres túróval, sajtokkal vagy zöldségekkel) és megsütve kitűnő előétel vagy köret válik belőle.
-
Gombás omlett – A pereszke kiváló reggeli alapanyag lehet, ha tojással, spenóttal és egy kis sajttal együtt készítjük el.
-
Párolt gombás köret – A lilatönkű pereszke enyhe íze párolva is jól érvényesül, így sült húsok, halak mellé ideális kísérő lehet, például egy kis fokhagymával és petrezselyemmel ízesítve.
A szintén ehető, gyapjas tintagombáról itt olvashattok részletesen: