Tavasszal ütős volt a pálinkafesztivál, kolbásszal most még jobb lesz? Videó

Tavasszal ütős volt a pálinkafesztivál, kolbásszal most még jobb lesz? Videó
Kulturált pálinkafogyasztás? Megnéztük, megittuk és megírtuk - sőt meg is mutatjuk Neked videón!

2006-ban volt az első budapesti pálinkafesztivál, amelyen kedvenc állatorvosunk "megcsumidázta" a pálinkákat. 2007-ben második alkalommal rendezte meg a Magyar Pálinka Marketing Kht. a kereskedelmi pálinkafőzdék seregszemléjét. Budapesten a Városháza Parkban 23 pálinkafőzde kínálta a több mint 300 féle pálinkáját.

Induljon a pálinkahajsza:

(A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!)

A rendezvény egyik fő attrakciója az volt, hogy bemutatták, hogyan lehet megkülönböztetni a pálinkákat a pálinkának látszó italoktól. Íme a tudomány:

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk valóban pálinkás palackot tartunk-e a kezünkben: nézzük meg a hátcímkét! Amennyiben az összetevők között tiszta szeszt, aromákat, ízfokozókat, karamellt, színezéket vagy más segédanyagokat találunk, úgy legfeljebb egy pálinkának látszó tárgyat tartunk a kezünkben. Egy pálinkáspalack gyümölcspálinkát, annak a gyümölcsnek aszalványát (ágyként) és az alkoholfok beállításához használt ioncserélt vizet tartalmazhat, s csak ilyen termék csomagolásán szerepelhet a pálinka szó. Ha bárki elbizonytalanodna, íme az alábbi Pálinka Genuine Advantage teszt:

PÁLINKA PÁLINKÁNAK LÁTSZÓ SZESZESITAL
Magyarországot termett, termesztett kiváló minőségű, válogatott gyümölcsök lepárlásával készül Tiszta szeszből, aromák hozzáadásával készül
Kizárólag gyümölcspálinkát és ioncserélt vizet tartalmaz, illetve ágyként saját gyümölcse aszalványát tartalmazhatja Tiszta szeszt, aromákat, ízfokozókat, karamellt, színezéket, vagy más segédanyagokat, - gyümölcspálinkát esetleg néhány százalékban - tartalmaz
Egyedi értékeket hordoz, utal a pálinkafőző mester ízlésvilágára, szakmaiságára, elkötelezettségére Arctalan, a szakmaiságot nélkülözi, egyedüli értéke a jelentős alkoholtartalom, a mesterséges illatanyagok
18-20 ºC-on speciális pohárban fogyasztva kiteljesedik szépsége, illatgazdag, élvezhető 18-20 ºC-on kihangsúlyozza hibáit, a hibák elfedik eredendően kevés értékét, élvezhetetlen
Tiszta, gyümölcsre jellemző, virágos, fűszeres illatok kísérik Zavaró illatok (ragasztó, hígító, aceton), nehéz, szúrós érzet jellemzi
Szárazpróba esetén (pár csöpp pálinka a kézfejre csöpögtetve illetve a pálinka elfogyasztását követően a pohárban maradt illatok) a gyümölcsre jellemző lekváros illatok jelennek meg. Szárazpróba esetén elillannak az illatok.
Harmonikus, karakteres, hosszantartó gyümölcsös ízek maradnak a szájban Diszharmonikus, nehéz, darabos, főtt, kozmás, égett dohos savanykás ízérzetet kelt
Mértékletes fogyasztása élményt nyújt, a kulturált alkoholfogyasztás része Mértékletes fogyasztása is kellemetlen élményt nyújt, ráadásul egészségtelen
A magyar kultúra része, hungarikum. A pálinka jó hírnevét rontja

Ősszel: Budavári Pálinka és Kolbászfesztivál (2007. október 12-14.)

értékelés