-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az eső után hőség kedvez a paradicsom különböző betegségeinek. Ilyenkor támad újult erővel a paradicsomvész, a paradicsom csúcsrothadás is megjelenik, és akkor még beszéltünk a levéltetvekről, takácsatkáról és a paradicsomot felzabáló poloskáról. A tejes permetlé hatásos lehet mindegyikkel szemben is, de a hangsúly ebben az esetben is inkább a megelőzésen van.
A paradicsomvész tünetei
A paradicsom levelein szürkészöld, vizenyős majd zöldesbarna, elmosódott szélű foltok jelennek meg, majd fehér gombagyep jelenhet meg a foltokon (ami széllel terjedve a következő fertőzések forrása lehet). A levelek később petyhüdten lógnak, majd elszáradnak.
A levélnyélen és a növény szárán szabálytalan alakú, vizenyős, sötétbarna foltok láthatók. A fertőzés előrehaladtával ezen is kialakul a fehér gombagyep.
A bogyótermésen nagy kiterjedésű, elmosódott szélű, vörösbarna foltok alakulnak ki. A bogyó belseje szürkésbarna. Az érett bogyók könnyen rohadnak, azon másodlagos penészgombák telepedhetnek meg.
Tejes permetlé készítése: így állj neki!
A tejes permetlé elkészítéséhez csupán zsíros tejre (legalább 2,5 vagy 3,6%-os) és egy kis vízre van szükségünk. Ha csak néhány tövünk van, akkor elég egy kisebb szórófejes flakon, ha egy egész ültetvényünk, akkor a 7 literes permetezőt használjuk.