Kedves Kertész! Levendulamagokat szeretnék vetni és olvastam valahol, hogy ha tavasszal vetnénk, akkor előtte a fagyasztóban ki kell fagyasztani a magokat. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig kell a fagyasztóban tartani ilyenkor a magokat? Egy napig vagy hetekig? Ha kiveszem a magokat, utána van valami különleges teendő vagy a csomagoláson találhatók szerint vessem el? Bazsalikomot is szeretnék vetni, amiről úgy tudom, hogy egész évben vethető, de én majd a kertbe szeretném kiültetni, most palántáznám. Az lenne a kérdésem, hogy a mostanában napközben kb. 10-15 fokos zárt erkélyen elvethetem-e a magokat vagy inkább a szobában kellene-e csinálnom, illetve mikor és hogyan (szoktatás) és milyen helyre ültessem majd ki a kertbe? Ha elszórja a magjait, jövő évben magától kikel vagy ilyen könnyen nem úszhatom meg a bazsalikomhoz jutást? Köszönöm. Dóra
Kedves Dóra! A levendula vetéssel kapcsolatban én ilyet még nem hallottam, ez biztosan badarság, ilyen nincs. A vetést márciusban lehet végezni, a kikelt növényeket kis cserépben kell tűzdelni, majd május közepe felé ki lehet ültetni a növényt. A bazsalikom, vetése is időszerű, de mindenképpen a szobában, 25-30 °C a legjobb. Szintén május környékén lehet kiültetni a palántákat. A jövőt illetően, pedig: az árva kelés, nem igazán szabályozható, szerintem ugyanígy vessen, de áttelelő növény, azaz évelő. Jövőre nagyobb lesz csak. A magvetésnél figyeljen arra, hogy a földet a mag takarásra óvatosan, a magátmérő 2-3-szorosára legyen csak a föld vastagság, és természetesen soha nem száradhat ki, mert a csíra elhal.