Tisztelt Szakértő! Nagyon szép, egészséges állapotban tároltuk be az almafánk termését. (Száraz pincében, polcokon.) Egy idő után elkezdtek az almák felületén kis, sötét keletkezni. Megfigyelhető, hogy ezen gyümölcsök egyuttal hamar elkezdenek "öregedni", fonnyadni, puhulni. Kérem véleményét, hogy ez még a fán keletkezett valamilyen fertőzés következménye, vagy a tárolás folyamán keletkező baj. (Eddigi években ilyen nem volt.) Akár ez, vagy az az ok, hogyan lehetne megelőzni, védekezni? Válaszát előre is köszönöm. Örsi G.
Tisztelt Örsi G.! A képen az alma taplófoltosságának a tünetei láthatók. Ez a betegség elsősorban a tárolókban jelentkezik, de a szüret előtt is megjelenik. A Baldwin és a Golden Delicious fajtán a leggyakoribb. A tünetekre jellemző a hogy a gyümölcs héján elszórtan 2-3mm átmérőjű kerek határozott szegélyű a gyümölcshúsba mélyedő barna foltok láthatók. A gyümölcshúsban a héj alatt barna taplószerű foltok figyelhetők meg. Ezt a gyümölcs romlást tárolási betegséget a kálciumhiány okozza. A talaj nagyadagú kálium és magnézium tartalma okozza (ionantagonizmus). Kerüljük a nagyadagú műtrágyázást, helyette érett istállótrágyát használjunk. Valamint a szüret előtt 3-4 alkalommal 1-2 hetes időközönként kálcium tartalmú lombtrágyával permetezzük le az almafákat. A gyümölcsöt idejében kell leszedni és alacsony hőmérsékleten kell tárolni, kellő szellőzés mellett. Jó kertészkedést! Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu