Naspolya fám egészségesnek látszik, de a gyümölcsök minden évben megrepednek, úgy fejlődnek tovább. A repedést leszámitva jól néznek ki. Szedés után azonban nagy részük megbarnul ugyan, de nem puhul meg, rossz ízű, a magok feketék. Biokertben mit tehetek?
Tisztelt kertbarát!
A naspolya hűvösebb párásabb éghajlatot kedveli. A talaj mésztartalmára érzékeny. Félárnyékban fejlődik jól. A fajták közül a Hollandi óriás hajlamos a termés repedezésére. A meszes kötött talajokon az almatermésűeknél előfordulhat törzs és gyümölcsrepedés. A hosszú szárazság utáni hirtelen nagy csapadék is okozhat gyümölcsrepedést. Megoldás fajtamegválasztása pl Szentesi rózsa., a talajlazítás, istállótrágyával való ellátás, talaj savanyítása tőzeggel, egyenletes vízellátás. A szüret ideje első fagyok után. Biokertben az őszi, és a tavaszi lemosópermetezés Bordói lé alkalmazásával ajánlott.
Mezős Balázs
kertészmérnök növényvédő szakmérnök
www.aleonkert.hu