CÍMKÉK bor borok

Borkóstolásra rendszerint szervezett keretek között, gourmet eseményen, borvacsorán, boresten kerül sor, ahol több, számunkra ismeretlen borral ismerkedhetünk meg. Milyen szabályokat illik követni egy ilyen eseményen? Miért jelentenek jó lehetőséget ezek az estek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A borkóstolásról

 

A Borsuttogó egyedi szolgáltatással is várja vásárlóit, melynek keretei között egy borvacsorán többféle tételt áll módunkban megkóstolni. A szolgáltatás egyediségét az adja, hogy teljesen személyre szabják a rendezvényt, az igényeknek megfelelő borsor kialakításával. Ez azért előnyös, mert így akár vásárlás előtt meg tudunk ismerkedni azzal a fajtával, amit szeretnénk, így el tudjuk dönteni, valóban az ízlésünknek való-e.

 

Ezenkívül egy borest mindig remek alkalom arra, hogy újat tanuljunk az italokról, addig ismeretlen ízeket fedezzünk fel, és egy lépéssel közelebb kerüljünk borkultúránk megvalósításához. Egy ilyen esten a középpontban természetesen mindig maga a bor áll. A válogatott tételek meghatározott sorrendben kerülnek felszolgálásra, miközben sok hasznos tudnivalót is megtudunk róluk. Nem árt, ha az alap szakszavakkal és illemszabályokkal képben vagyunk.

 

A kóstolás szabályai

 

Akár komoly szakmai eseményt, akár minőségi kikapcsolódást jelent számunkra az alkalom, a hagyományokat illik tiszteletben tartani. Sarkalatos kérdés szokott lenni, hogy kiköpjük-e a kóstolt tételt vagy ne. Sokszor zavarba jöhetünk ettől, mert nem tudjuk, hogyan is kéne, meg ugye azt tanították nekünk gyerekkorunkban, hogy ilyet nem illik csinálni, ami miatt a környezetünk ítélkezése miatti aggodalom is felmerülhet bennünk. Az is lehet, hogy egyszerűen csak gusztustalannak tartjuk.

 

Azonban nem kell zavarban lennünk emiatt, a boros illemszabályok szerint teljes mértékben elfogadott, sőt bizonyos esetekben kívánatos is, hogy a megkóstolt bort visszafogottan kiköpjük, és a kármentőbe öntsük.

 

Az ugyanis, ha idő előtt mámoros állapotba kerülünk az alkoholtól, vagy ha már a harmadik tételnél azt mondanánk, hogy nem tudjuk megkülönböztetni az előzőtől, az sokkal inkább jelentene tiszteletlenséget. Aki borestre vagy pincelátogatásra jár, és azért kóstol bort, mert a minőségi ízeket akarja érezni, annak fontosabb az érzékszervei által kínált élvezet, mint az alkoholgőzös állapot. Erre jelent megoldást a kínált ital kármentőbe öntése, és a bor kiköpése. Ha az alkoholtól botrányosan viselkednénk, az sokkal kellemetlenebb lenne.

 

A bor és az illatok

 

Ha már szóba kerültek az érzékszervek, nem mehetünk el szó nélkül az illatok mellett. Amikor megjelenünk egy ilyen rendezvényen, úgy illő, hogy a parfümünk ne legyen tolakodó, ne érződjön messzire, hiszen a bort legelőször az illata alapján határozzuk meg, abból próbálunk információhoz jutni róla.

 

A pohár fogása

 

Borospoharunkat mindig a száránál fogjuk, közel a talpához. Ez egyrészt elegáns, másrészt a kezünk így nem melegíti fel a behűtött italt.

 

Ezzel a pár egyszerű szabállyal már elindulhatunk egy borvacsorára, hogy élvezhessük a minőségi borok nyújtotta különleges élményeket.

 

értékelés