-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az Agrármarketing Centrum szerint ideje átértékelnünk, amit védett nemzeti italunkról gondolunk. Sokak szemében a pálinka még mindig a régmúlt karcos, hígító szagú itala, holott a törvényi szabályozásnak és a pálinkafőző mesterek elhivatottságának köszönhetően ez az ital ma már hazánk egyik prémiumterméke.
A pesti Alcatraz étteremben megrendezett, Pálinkaakadémia névre keresztelt rendezvényen a meghívott szakértőkből és nagyszámú érdeklődőből álló közönség előtt Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja előadásában elmondta: a pálinka kifejezés először 1630-ban szerepelt írásos emlékekben. Akkoriban még kezdetleges lepárlási módszerekkel készítettek gyenge minőségű italokat, mára azonban már a „top prémium" kategóriában is megtalálhatóak a pálinkák.
E tekintetben olyan versenytársak között állja meg a helyét e magyar különlegesség, mint a Smirnoff vodka vagy a Hennessy XO konyak.
A szakember kiemelte annak fontosságát, hogy a megfelelő törvényi szabályozás eredményeként a pálinka szó ma már nem a hajdani „kontyalávalót vagy papramorgót" jelenti, hanem Magyarország legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelő prémiumtermékét. „A gasztronómiában az idei évben mintegy 30-40 százalékkal nőtt a pálinkafogyasztás, miközben a whiskyk fogyasztása ugyanennyivel csökkent. Ezt azt jelenti, hogy a pálinka magas presztízsű itallá vált a magyar fogyasztók szemében" - tette hozzá a szakember.
Barabás Attila előadását követően az ország legjobb mixerei léptek pódiumra. Nem vitás, hogy a pálinka tisztán fogyasztva mint digesztív (étkezés utáni) ital leli meg helyét a magyar gasztronómiában, a rendezvényen jelenlevő szakértők és a Magyar Bármixer Unió (MBU) szerint azonban kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a nemes párlatban. A tizennyolc kiváló bartender és barmaid arra vállalkozott, hogy a nyolc eredetvédett pálinka köré komponál koktélokat, ezzel is ráirányítva a figyelmet az ital sokoldalúságára. Morafcsik Péter, a versenyt szervező MBU alelnöke szerint a pálinka ebben - és főleg ebben - a minőségében aperitif ital is lehet. „A könnyű, gyümölcsös koktéloknak jó esélyük van arra is, hogy megtalálják az utat a hölgyek szívéhez" - fogalmazott az alelnök.
A verseny menete
Az idei év pálinkakampányában is megjelenő gyümölcsmintás nyakkendőt viselő bármixerek öt-öt perc alatt készítették el kompozíciójukat. A mintegy két órán át tartó versenyben az MBU szándékaival összhangban olyan tiszta, áttetsző, a pálinka dominanciáját érvényesítő koktélok születtek, amelyek nemzeti italunk köré épülnek, és méltó pályatársai lehetnek a ginből, konyakból, rumból vagy az ugyancsak eredetvédett calvadosból készített kevert italoknak.
„A pálinka alapanyagként kitűnő, egyszerűségükben is nagyszerű munkákat ihletett - értékelte a pályaműveket Kótai Attila, az MBU elnöke. - Nem biztos, hogy ezek a kreációk nemzetközi hírnévre tesznek szert, mint Charlie bácsi (Kiss Károly) pusztakoktélja, amit a legendás mixer kecskeméti barackpálinkából alkotott a múlt század pusztaromantikára szomjazó külhoni vendégei számára. Azt azonban bátran ajánlom minden szakmabelinek, hogy saját vendéglátóhelyének kínálatát magyar pálinkából készült koktélokkal tegye színesebbé, vonzóbbá."
A versenyt szervező MBU elvárása szerint a verseny keretében elkészített koktéloknak az alábbi kritériumoknak kellett megfelelniük:
- lehetőleg száraz vagy médium legyen, domináljon benne az adott pálinka íze, ugyanakkor legyen harmonikus, lehetőleg kristályosan „tiszta", nem habos, egyszerű, kerek, az ital tartalmazzon cirka 3-4 cl pálinkát, összmennyisége ne lépje túl a 8 cl-t;
- kerülni kell a krémlikőröket és a tejszínt;
- miután a versenyen használható pálinkáknak, ha érleltek is, nincs karakteres színük, hozzájuk ízben, színben, illatban jól illeszkedő ismert kiegészítők - likőrök, szirupok, friss, szűrt gyümölcslé stb. - használata ajánlott;
- a koktél díszítése legyen kifejező, egyszerű, de szép és alkalmazkodó, esetleg arculatteremtésre alkalmas;
- neve legyen találó, az italra utaló, lehetőleg világnyelveken is értelmezhető és kiejthető.
A „Pálinkakoktél" mixerverseny győztes kompozíciói:
I. helyezett - alkotó: Nádas Gábor
Ital neve: Táltos
Összetevők: Pannonhalmi törkölypálinka 3,5clZöld diólikőr 1 clBols apricot 0,5 clExtra dry vermut 2 cl
Díszítés: Zöld dió
Ital neve: Itthon...
Összetevők: Göcseji körtepálinka 3clBussai Esküvé száraz minőségi fehérbor 2,00 clBodzavirágszörp 2,75 clFrissen facsart citromlé 1 dashFriss zöldalmalé 1,5 cl
Díszítés: Körte, bazsalikom, citrompermet
III. helyezett - alkotó: Keresztes Ferenc
Ital neve: Hungary-plum
Összetevők: Szatmári szilvapálinka 3 cl
Aperol 2 cl
Chambord 1,8 cl
Rosso vermut 0,2 cl
Díszítés: Szilvalekvár, füge, narancs, molekuláris kaviárgolyó