Mitől olyan különlegesek a magyar borok?

A magyar szeszes italok közül kiemelkedő népszerűségnek örvendenek a borok. Ennek oka, hogy a hazai borok rendkívül sokszínűek, köszönhetően a remek termőterületeknek és a megfelelő éghajlatnak. Nálunk a könnyed pezsgőtől a testes vörösborokig szinte mindegyik fajta megtalálható.

Az utóbbi évek során a hazai bortermelés rengeteget fejlődött, egyre magasabb minőségű italokat kóstolhatunk. A vendéglátóhelyek kínálatában nem véletlen, hogy általában helyet kap néhány különlegesség. Az esti jó hangulat megalapozója lehet egy pohár nedű, arról nem is beszélve, hogy a vacsora tökéletes kiegészítése.

De honnan ered a magyar bor, és hogyan vált hungarikummá az idők folyamán? Nézzük!

A magyar bor eredete

A Kárpát-medencében már a Kr. e. I. században létezett bortermelés, köszönhetően a rómaiaknak, akik többek közt a szőlőtermelést is meghonosították a területen. Később, a magyar királyság megalakulásával a borkultúra a szerzetesek kezébe került, Magyarország pedig hamarosan Közép-Európa egyik legnagyobb bortermelő országává nőtte ki magát.

II. Rákóczi Ferenc uralkodása alatt Tokaj-Hegyalja első számú bortermelő vidékké lépett elő.

Később sajnos a világháborúk, az Osztrák-Magyar-Monarchia szétesése és a szovjet rendszer miatt a magyar bortermelés minősége jelentősen visszaesett. Az 1980-as évek végén viszont ismét fellendülés volt megfigyelhető, ebben az időszakban Szekszárdon, Villányban, Tokajban és Egerben is kezdett visszaállni a minőségi bortermelés.

A magyar bor napjainkban

Manapság Magyarország 22 nagy borvidékkel rendelkezik. A rendkívül változatos földrajzi adottságoknak köszönhetően a magyar borpaletta kiemelten színes. Nemzetközi viszonylatban elsősorban fehérbortermelő országként vagyunk számon tartva, valójában azonban a táj ugyanúgy alkalmas vörösbor készítésre is.

A borvidékeket az alábbi régiók szerint szokták felosztani:

  • Balatoni borrégió
  • Dél-Pannóniai borvidék
  • Dunai borrégió
  • Felvidéki borrégió

borok

Borválasztás a vacsora mellé

A vendéglátóhelyek az izgalmas étlapok mellett gyakran külön itallapot szentelnek a különböző boroknak. Sokaknak azonban fejtörést okoz, hogy az adott ételek mellé milyen bort érdemes választani. Néhány egyszerű szabály betartásával máris kisebb az esélye, hogy mellélövünk.

  • Ha többfogásos a menü, mindig érdemes a könnyedebb boroktól a nehezebb, testesebb típusok felé haladni!
  • Alapszabály, ha az étel bort tartalmaz, akkor ugyanazt a bort kérjük mellé!
  • A marhahúsos és sertéshúsos ételek mellé általában a vörösbor, míg a hal- és szárnyasételek kísérőjeként a fehérbor fogyasztása javasolt.
  • Ha még ezek után is nehéz a döntés, a vendéglátóhelyek szívesen segítenek a választásban, ne féljen kérdezni!
értékelés