-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
takarító
-
Asszisztens
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A pintes ősi szőlőfajta, és már csak itt terem Magyarországon.
Egészen 1995-ig a volt termelőszövetkezet rossz technológiával gondozta. Így igazi értékét sokáig nem mutathatta meg még az új tulajdonosnak sem. Csak hosszas kísérletezés után jöttek rá Veressék, hogy valódi kincs van a birtokukban. - Sem egy technológiai szürettel, sem egy későbbi szürettel nem hozza azt az értéket, amire képes - magyarázza Veress János. - Ezt a fajtát a teljes biológiai érettség állapotában kell szednünk ahhoz, hogy megfeleljen azoknak a kívánalmaknak, amiket vele szemben támasztunk. A megfelelő módszerrel termesztett szőlőről vizsgálatokkal bebizonyították, hogy a szív- és érrendszeri betegségekre jótékony hatással van. De ezt csak úgy érhetik el, ha a termőképességét korlátozzák, mert ebben is különleges.
Az elmúlt 10 évben egyre ismertebbé vált a pintes. Sokan akár több száz kilométert is megtesznek, hogy vásárolhassanak belőle.
- Akadnak, akik az ország más részéről, kifejezetten a pintesért jönnek a pincéhez. Tudunk már pintes klubok működéséről is. Úgy tűnik, hogy az értékesítési gondok, ami most minden borra jellemzők, azok ennél a fajtánál megoldódni látszanak. A Zalai-dombság talajszerkezetének köszönhetően errefelé a magasabb savtartalmú, keményebb karakterű borok jellemzőek, és ez a vidék ideális a pintesnek is. Növényvédelmi szempontból nem túl igényes, csak kevés kórokozó teheti tönkre a termést.
- Eléggé szerencsés helyzetben vagyunk. Nagyon vastag a héja a pintesnek, ezért szinte csak a peronoszpóra fertőzi, az viszont elég kritikus helyzetet tud teremteni. Ráadásul van még egy jó tulajdonsága, a seregélyek nem kedvelik. Veress János szerint a pintes a hazai borpalettán különlegességnek számít. Karaktere és beltartalmi értékei miatt jó esélye van arra, hogy hungarikummá nyilvánítsák.
Ugyanazt az őserőt hordozza magában akár szőlőtőke formájában, akár borként, amit például a szürkemarha. Egy rusztikus magyar termék borban megjelenő formájáról van szó, amit jó lenne közkinccsé tenni.
A pintes értékét és különlegességét jelzi, hogy a magyar posta 2005-ben bélyeget jelentetett meg róla. De Veress Jánosék további technológiai kísérleteknek vetnék alá a szőlőfajtát, hogy a lehető legtöbb beltartalmi értékkel bíró hungarikum váljon belőle.