A legfinomabb, legegyszerűbb töltött káposzta recept karácsonyra

Nincsen karácsony töltött káposzta nélkül! Hoztunk egy egyszerű, nagyon finom, laktató és nem utolsó sorban olcsó receptet.

Nagyon sokat gondolkodtam, mit főzzek idén karácsonyra. Végül a takarékosság, a hagyomány, és a menü munkaigényességét is számításba véve a töltött káposztára esett a választásom.

Miért éppen töltött káposzta?

Jól tudták a régiek, hogy a töltött káposzta az az étel, ami kellően kiadós ahhoz, hogy viszonylag kevés pénzből sok ember is jól tudjon belőle lakni. Ráadásul előző nap vígan el lehet készíteni, így 24-én ebédre nem kell külön főzni. Plusz bónusz hogy el lehet készíteni lisztmentesen és tej nélkül is, így az sem gond, ha glutén-vagy tej/laktózérzékeny van a családban.

Legjobb, ha a  karácsonyi töltött káposztát sütőben, cserépedényben készítjük el. Figyeljünk a rétegekre, mert akkor lesz igazán szaftos a végeredmény. Mi a hagyományos receptet készítettük savanyú káposztából, és bors helyett borsikafűvel, köménnyel. Csak szalonnát használtunk, de természetesen lehet beledobni kolbászt, vagy a bátrabbaknak csülköt is. Nem fogja elrontani.

tlttt_kposzta_karcsonyi_tlttt_kposzta_legfinomabb_tlttt_kposzta_tlttt_kposzta_stben

Sütőben sült töltött káposzta recept 8 főre

Hozzávalók:

  • 1,5 kiló darált hús( dagadó picit zsírosabb, mint a comb, de ettől lesz igazán szaftos a töltelék)
  • egy csésze rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • fél kiló savanyú káposzta
  • 20-25 savanyított káposztalevél
  • 30 dkg kolozsvári szalonna
  • egy evőkanál borsikafű
  • egy evőkanál kömény
  • egy deci fehér bor
  • ízlés szerint piros paprika
  • ízlés szerint só
  • pici víz

Egy serpenyőben egy kis házizsíron megfuttatjuk a felkockázott vöröshagymát, megszórjuk egy kis sóval, piros paprikával majd rádobjuk az alaposan átmosott rizst. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük egy kis vízzel, hogy ne égjen oda. Csak félig puhára főzzük. Közben ha túl savanyú a káposzta átöblítjük. ( Érdemes megkóstolni főzés előtt), majd alaposan kinyomkodjuk. A félig megfőtt rizses keveréket, 2 maréknyi savanyú káposztát összekeverjük a darált hússal. Meghintjük köménnyel, borsikafűvel és csak egy kevés sóval, mert a káposztalevél úgyis sós, nehogy túlzásba essünk.

Ezután elővesszük a cserépedényt, Az alját kibéleljük káposztalevelekkel. Utána rápakolunk egy rétegnyi összevágott szalonnát. Következik egy réteg savanyú káposzta, majd egy réteg rizses-húsos töltelék. Erre jönnek a káposztatekercsek. A túl nagy leveleket az ér mellett érdemes felezni. Különben nehezen megy majd a tekerés. Egy bő evőkanyálnyi tölteléket teszünk a káposztalevél közepébe. Felhajtjuk mindkettő oldalát, és feltekerjük. Ezt addig ismételjük, míg a tekercses réteg el nem készül. Utána jöhet megint egy réteg szalonna, egy réteg savanyú káposzta, és végül még egy réteg káposztatekercs. Ha még fér a tálba akkor még egyszer megismételjük a rétegzést. A tetejére teszünk egy kis savanyú káposztát, szárított borsikafüvet, majd rácsorgatunk egy kis bort és annyi vizet, amennyi az egészet majdnem ellepi. Végül rátesszük a fedőt.

A káposztát sütőben fél órán keresztül 180 fokon sütjük, majd még 3 órát 160 fokon. Omlós, szaftos, szájban olvadós lesz a töltött káposzta. Hidegen is isteni, sőt másnapra még finomabb, már ha nem jár rá a család.

értékelés