Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 4. rész

Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 4. rész
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle. 

 

Mi a gond a fruktózt tartalmazó agávé nektárral?


Egyszer elfogyasztva, a finomított fruktóz trigliceridként jelenik meg a véráramban, vagy zsírt tárol. A finomított fruktóz fogyasztása következtében megemelkedett triglicerid szint hozzájárul az artériák megkeményedéséhez. Anyagcsere tanulmányok kimutatták a finomított fruktóz használata és az elhízás közötti összefüggést. Mivel a fruktóz nem alakul át vércukorrá, annak fogyasztása nem emeli, és nem csökkenti a vércukorszintet, innen az állítás, hogy biztonságos cukorbetegek számára is.

Állítólag a finomított fruktóz glikémiás szintje alacsony, és nem befolyásolja negatívan a vércukorszintet. De a címke megtévesztő. A finomított fruktóz nem igazán biztonságos cukorbetegek számára. „Az agávé vagy kukorica magas fruktóztartalma hamarabb megöli a cukorbeteget, vagy a hipoglikémiás beteget, mint a finomított fehér cukor” – mondta Bianchi. „Magas fruktózszirupot fogyasztva eltömődnek a vénák, ami gyulladást okoz, és megnöveli a testzsírt, miközben a szívet is terheli. Ez részben azért van, mert a finomított fruktóz idegen a testnek, mely nem ismeri fel azt.

Egy átlagos ember mintegy 44,5 kg finomított kukoricafruktózt fogyaszt évente az Egyesült Államokban, mely durván számítva napi fél csésze finomított fruktózt jelent. Egy átlagos szupermarketben a termékeknek legalább kétharmada tartalmaz finomított fruktózt valamilyen formában, mivel ez egyike a legolcsóbb alapanyag az élelmiszeriparban a víz, a levegő és a só mellett.

 

agave-nektar
Agávé - természetes édesítőszer?

 

Mennyire természetes a "természetes" édesítőszer?

 

Az egészséges élelmiszereket forgalmazó boltokban sok termék tartalmaz kristályos fruktóznak nevezett édesítőszert, vagy más, fruktózként címkézett édesítőszert. Lényegében ez mind finomított kukoricafruktóz, megtévesztően címkézve, hogy a fogyasztók azt higgyék, ez természetes alapanyagú termék.

Bianchi levonja a következtetést:

„Az egyszerű válasz többnyire a helyes. Nincs tejjel és agávéval folyó vidék. A tej kecskéktől, tehenektől, emberektől, stb. származik, a méz pedig a méhektől. Amit szeretnék, hogy megértsék az emberek az az, hogy az agávé sziruphoz hasonló édesítőszerek félrecímkézése pénzről és profitról szól, ez az, ami meghatározza az egészségüket.

Az etikátlan tényező az, hogy az élelmiszer üzletek nagyon messzire mentek az agávé esetében a fogyasztók megtévesztésében, hazudva mindazoknak, akik egészségesebben próbáltak élni. Erkölcsileg elítélendőbb az a cég, amelyik kijelenti, hogy ő csak biotermékeket árul az egészséget kereső fogyasztóknak, mint egy olyan főáramú cég, mely nem jelenti ki, hogy az ő termékei egészségesebbek. Például senki, aki gyorsételt árul, nem állítja, hogy az egészséges.

De amikor bioételt árúsító boltban vásárolsz, feltételezed, hogy a magas árakért valami olyat kapsz, ami valóban egészséges és jó neked. Csalók vannak itt, akik kijelentik, hogy egészséges terméket forgalmaznak magasabb áron, miközben a valóságban ez az édesítőszer ugyanolyan, vagy még rosszabb, mint más édesítőszer vagy gyorsétel. Az emberek azt hiszik, hogy egészséges terméket kapnak, de szándékosan becsapják őket a profitért”.

 

A borostyán agávé szirup (finomított fruktóz) édesítő


Az agávé szirup (finomított fruktóz) kétféle színben jelenik meg: világos, vagy fényes és borostyán színekben. Miből adódik ez a különbség? Bianchi úr elmagyarázza: „Mivel gyenge a minőségellenőrzés a mexikói agávé-feldolgozó üzemekben, néha megégetik a gyümölcscukrot, amikor 60 C foknál magasabb hőmérsékleten hevítik, ez adja neki a sötétebb, vagy borostyánszínű árnyalatot”.

 

<<Előző oldal Következő oldal >>

értékelés