Articsóka: mire figyeljünk a vásárláskor, hogyan fogyasszuk?

Articsóka: mire figyeljünk a vásárláskor, hogyan fogyasszuk?
Az articsókát először Szicíliában termesztették, a görögök és rómaiak egyaránt ismerték. I.sz. 77-ben Plinius (római természettudós) az articsókafejet a Föld egyik szörnyetegének nevezte, ennek ellenére sokan fogyasztották továbbra is.

Próbáljunk ki konyhánkban egy különleges zöldséget, az articsókát!

A történelmi beszámolók arról tanúskodnak, hogy a gazdag rómaiak előszeretettel fogyasztották a mézben és ecetben készült articsókát, köménnyel fűszerezve, ez az ínyencség egész évben kapható volt.

Az Egyesült Államokban a 20. század elején kezdték termeszteni az articsókát. Az összes üzleti céllal termesztett articsókát Kaliforniában termesztik és Castroville-t, (Kalifornia) tartják "a világ articsóka-fővárosának". Kaliforniának még Articsóka Királynője is van – a leghíresebb királynő Marilyn Monroe volt 1947-ben. "Uralkodása" idején nagyon sok embert rávett az articsóka fogyasztására, többet, mint azelőtt vagy azóta bárki is. (Egyesek úgy tartják, hogy ez volt az egyetlen pozitív hatása a követőire!)

Tulajdonképpen az articsókák virágbimbók – ha engedik virágzani, a virágok akár a 17 cm átmérőt is elérhetik, színük kékes-lila. Az articsóka a bogáncs közeli rokona.

 

Articsókafajták

  • Green Globe: egész évben megteremhet, tavasszal elsenyved.
  • Desert Globe: decembertől márciusig és júliustól szeptemberig.
  • Big Heart: egész évben megteremhet, áprilisban szünetel.
  • Imperial Star: egész évben megteremhet, tavasszal elsenyved.
articsoka-szive
Az articsóka szíve

 

A jó articsóka kiválasztása

Általában a jó minőségű articsókák méretükhöz képest tömörek és súlyosak. Összenyomva a friss csikorgó hangot ad ki magából. Mindenik szár vastagságának arányban kell álllnia az articsóka méretével. A vékony szár kiszáradást jelez, tehát figyelni kell erre.

 

Az articsóka tárolása

Az articsókák kinézete hetekig változatlan marad, viszont az ízük már a szárról való  levágás pillanatától kezdve megváltozhat. Ha igazán jóízű articsókát szeretnénk, minél hamarabb főzzük meg. Ne raktározzuk el az articsókákat. Mosatlanul lefagyaszthatjuk műanyag zacskóban egy hétre.

 

Az articsóka előkészítése

Az articsókákat hideg vízben kell megmosni. Az alsó szirmokat szedjük le, és a szárukat vágjuk le 3 centiméteresre vagy még rövidebbre. Mindegyik articsókának vágjuk le a felső negyedét, és csípjük le az éles hegyeit. Levágás után az articsóka nagyon hamar barna színűvé változik. Ahhoz, hogy megőrízzük zöld színét, mártsuk meg citromos vízben.

Az articsóka eléggé összekenheti a kezünket, tehát ajánlott tisztításánál és levágásánál gumikesztyűt használni.

 

articsokaleves-mogyoroval-snidlinggel
Articsókaleves mogyoróval és snidlinggel

 

Az articsóka felhasználása

Az articsókát meg lehet főzni, párolni, mikorohullámú sütőben elkészíteni vagy hirtelen kisütni. Önálló fogásként vagy más étel mellé körítésként lehet fogyasztani (például snidlinggel).

A megfőzött articsókát több napra is le lehet fagyasztani egy lefedett edényben.

  • Mikrohullám: 6-8 percig főzzük.
  • Forralás: tegyük az articsókákat jó 3 l zubogó vízzel telt lábasba. Födjük le és főzzük méretől függően 20-40 percig.

A kis articsókák jók pácolva, párolva; a közepes nagyságúak alkalmasak salátának, a nagyok pedig  megtölteni jók.
Evéskor szedjük le a leveleket, és a húsos végeket együk meg. Vegyük ki a tobozt és vágjuk ki a magházat. Az articsóka-szív igazi csemegének számít, és könnyen el lehet törni egy villa segítségével.

  • A leveleket mártsuk meg citromlében.
  • Élvezzük az egészséges, savanykás citrom, zöld citrom és narancs leveket a párolt articsóka leveleken.
  • Gazdagítsuk a salátánkat articsóka-szívvel.
  • A zöldséglevest tegyük egyedivé articsóka-szív hozzáadásával.

 

Édenkertész válaszol:

 

értékelés