Itt a finom baklava!
A baklava a törökök kedvence, de számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában is megtalálható. Kiadós édes sütemény, rétestészta alapú, dióval és pisztáciával töltve, cukorral, vagy mézzel édesítve. Isztambulban például minden cukrászdában kávézóban megkóstolható, de akinek még így sem ugrik be, miről is van szó, az a Bazi Nagy Görög Lagzi című filmben találkozhatott vele, aholis a szülők vagy baklavát kínálgattak, vagy ettek.

Állítólag a ma ismert változatát a Topkapi Palota konyhájában készítették először. A szultán a ramadán 15. napján baklavát kínált a janicsároknak. Ezt az ünepi felvonulást Baklava Alayi-nak nevezték el.

A baklava receptje:

Hozzávalók: 500 g rétestészta, ¾ csésze olvasztott, sótlan vaj, 2 csésze finomra vágott dió, 1 csésze finomra vágott mandula, ¼ csésze cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1/8 teáskanál darált szegfűszeg, 2 evőkanál méz.

 

Baklava

 

Elkészítése:

Vajazzunk ki egy közepes tepsit és rakjunk az aljára 9 réteslapot úgy, hogy mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal. Keverjük össze a diót, a mandulát a cukorral és a fűszerekkel,majd a keveréket öntsük a réteslapokra. Fedjük be 2 réteslappal, ezeket is kenjük meg olvasztott vajjal és terítsük szét rajta a maradék diós keveréket, majd pedig tegyük a tetejére a meglévő réteslapokat, szintén vajjal kenve. Szúrjuk át a felső réteget gyémánt alakban, és hintsük meg vízzel, nehogy összepöndörödjön. Közepesen meleg sütőben süssük 30 percig, majd tegyük melegebb hőfokra a sütőt, és így is süssük még 30 percig. Ha a teteje túl gyorsan elkezdene barnulni, fedjük le.

 

Baklava tányéron


Amíg sül, készítsük el a szirupot:

Hozzávalók: cukor, víz, szegfűszeg, fahéj, citromlé

 

Elkészítése: A hozzávalókat tegyük egy edénybe, majd főzzük össze anyi vízzel, hogy még kellemesen folyós legyen. A cukor felolvadása után még 10 percig forraljuk, majd szűrjük le és hűtsük le. Amikor a sütemény megsült, vegyük ki és a még forró tetejét kenjük be a hideg sziruppal. Néhány órát hagyjuk pihenni, mielőtt felvágnánk.

értékelés