-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Kőműves
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A banános-csokoládés kenyér
Mindig is szerettem a csokoládé és banán kevert ízét, eddig azonban csak egy kevés csokoládé reszeléket szórtam a banános kenyér masszájába. De ez megváltozott, amióta olvastam Lisa Yockelson szakácskönyvében a banános-csokoládés kenyér receptjét. Olyan jól hangzott, hogy úgy döntöttem, elkészítem a szokásos banános kenyeret és hozzáadok egy kevés holland feldolgozású kakaóport.
Az eredmény mennyei volt; egy kissé csokoládé ízű kenyér, mely megőrizte a jól ismert banános kenyér édes ízét és nedvességét. Fehér csokoládét is adhatsz a masszához. Ez nem csak finomabb ízt, hanem tetszetős színkontrasztot is kölcsönöz a sötét barna kenyérnek. Az utolsó simítás az, hogy szórj egy kevés kristály- vagy demerara cukrot a kenyérre, mielőtt betennéd a sütőbe. Ezáltal az édesen ropogós és csillógó lesz. A kenyeret délután szolgáld fel egy csésze tea vagy kávé mellé, de akár reggelire is elfogyaszthatsz egy szeletet.
A banánról
Számos banánféle létezik, de a legtöbben a hosszú, görbe, világossárga, fürtökben árult változatot ismerik. Ez a gyümölcs száz éve érkezett Amerika partjainkra és rengeteg előnye van: egész évben kapható, ára méltányos, jó minőségű, könnyű meghámozni és a legfontosabb, hogy már a héja színéből meg tudjuk mondani, hogy mennyire puha és édes. Ha belegondolunk nem sok gyümölcs árul el ennyi mindent magáról első ránézésre. A banán még zöld, amikor leszedik, tehát kemény és ízetlen. Idővel, amikor megérik, színe sárgára vált és belseje puha, édes lesz. Ha tovább érlelődik a héja megbarnul, a belseje pedig túl puhává és édessé válik. A legtöbben ekkor kidobják a banánt azt gondolva, hogy már nem jó, és nem veszik észre, hogy ilyenkor lehet a legfinomabb kenyereket és süteményeket készíteni belőle.
Mikor banánt vásárolok, néhány darab (a kenyérhez még nem elegendő) megbarnul, mielőtt megenném. Én nem dobom ki, hanem beteszem a mélyhűtőbe addig, amíg össze nem gyűlik egy sütésre való adag. Ha akarod, meghámozhatod, hozzáadhatsz egy kevés citromlevet és, ha beteszed egy hűtőtáskába, akár 6 hónapig is eláll.
A banános-csokoládés kenyér receptje
-
½ csésze (55 gr.) tört dió
-
1 ¾ csésze (230 gr.) teljeskiőrlésű liszt
-
¼ csésze (30 gr.) holland feldolgozású kakaópor
-
1 csésze (200 gr.) fehér kristálycukor
-
1 teáskanál sütőpor
-
¼ teáskanál szódabikarbóna
-
¼ teáskanál só
-
½ csésze (85 gr.) fehér- vagy barna csokoládé reszelék
-
2 nagy, felvert tojás
-
½ csésze (113 gr.) sótlan, megolvasztott és kihűlt vaj
-
3 érett banán (kb. 454 gr.) jól összetörve
-
1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
-
Banános-csokoládés kenyér
Melegítsd elő a sütőt 180 Cº-ra és helyezd a sütőállványt a sütő középső rácsára. Vajazd és lisztezd meg a tepsi alját és oldalát.
Tedd a diót egy sütőlapra és süsd körülbelül 8-10 percen keresztül vagy, amíg meg nem pirul. Hagyd kihűlni, majd aprítsd fel.
Keverd össze a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, a sütőport és a sót egy nagy tálban.
Egy közepes méretű tálba keverd össze a tört banánt, a tojásokat, az olvasztott vajat és a vaníliát. Ezután egy fakanállal keverd egybe a nedves (banános keveréket) és a száraz hozzávalókat majd addig keverd, amíg a massza vastag és sűrű nem lesz. Szórd bele a diót és a csokoládé reszeléket. Öntsd a masszát a tepsibe és a tetejét szórd meg barna kristálycukorral (tetszés szerint). Hagyd sülni körülbelül 55-65 percig, amíg a kenyér aranybarnává nem válik és, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Tedd a rácsra hűlni, majd vedd ki a kenyeret a tepsiből. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálald.