-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
-
Takarító
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Birsből nemcsak birsalmasajtot, hanem lekvárt is lehet főzni tartósítószer nélkül. Mutatjuk a receptet.
Az érett birsalmák általában sárga színűek, de az új „narancs" birsalma már narancssárga színű. Illatuk kellemes. A fa áprilisban virágzik, és júliustól szeptemberig hoz gyümölcsöt, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A gyümölcs felülete általában molyhos, mint a baracké, kivéve a szirmait, amely sima és viaszos. Nagyon száraz magában a gyümölcs húsa, de tízpontos lekvár és a birsalmasajt készíthető belőle.
Egyszerű birsalma lekvár recept
Hozzávalók:
- kb. 5-6 birsalma
- 4 1/4 csésze víz
- 1/4 csésze citromlé
- 1 evőkanál citromhéj
- 4 csésze cukor
- és 5 db fél literes befőttes üveg
Előkészítjük a birsalmát, megmossuk és félbevágjuk. A mag körül lereszeljük a birs húsát (a héjával együtt) egy sajtreszelőn, amíg kb. 6 csésze reszelt birsalmát nem kapunk. Sima reszelő helyett használhatunk késes aprítót is.
Tegyünk 4 1/4 csésze vizet egy nagy (6-8 literes), széles, vastag aljú lábasba, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a reszelt birsalmát, a citromlevet és a citromhéjat. Csökkentsük a hőfokot, és főzzük addig, amíg a birs megpuhul, kb. 10 percig.
Adjuk hozzá a cukrot, és ismét forraljuk fel az egészet. Keverjük alaposan össze, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
Fedő nélkül, időnként megkeverve főzzük, amíg a birsalmalekvár rózsaszínűvé válik, és a kívánt állagúra sűrűsödik, kb. 30-50 percig (ha a lekvár besűrűsödött, de nem lett rózsaszínű, adjunk hozzá még egy kis vizet, és főzzük tovább).
Kanalazzuk forró, sterilizált befőttesüvegekbe, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Plusz egy tipp: száraz dunszthoz használhatunk hűtőtáskát paplan helyett. Abban is nagyon lassan fog kihűlni. Felbontás után hűtőben tároljuk.
via simplyrecipes