Földimogyorós borsósaláta recept

5
Földimogyorós borsósaláta recept
Vannak, akik szeretik a borsót, és vannak, akik kevésbé. Mégis, ha ügyesen készítjük el a borsós ételeket, akkor még azok is megnyalják az ujjukat utánuk, akik nem borsó rajongók!

Hozzávalók (4 személyre):

  • Fűszeres földimogyoró
  • Fél csésze (125 ml) sótlan, hámozott földimogyoró
  • 1 tk. (5 ml) növényi olaj
  • Fél tk. (2 ml) paprika
  • Fél tk. Tabasco
  • Csipetnyi só és bors

Öntet

  • 1 tk (5 ml) reszelt narancshéj
  • 2 ek (30 ml) friss narancslé
  • 2 tk (10 ml) friss, aprított gyömbér
  • 1 gerezd aprított fokhagyma
  • 2 ek (30 ml) rizsecet
  • 1 ek (15 ml) könnyű szójaszósz
  • 1 ek (15 ml) méz
  • Fél tk (2 ml) Tabasco (mexikói csípős öntet)
  • 2 ek (30 ml) pirított szezámolaj
  • 1 ek (15 ml) növényi olaj

Saláta

  • 25 darab zsenge cukorborsó, szálaitól megfosztva, átlósan kettévágva
  • Fél csésze (125 ml) hosszában csíkokra vágott répa
  • 115 g tojásos vékony tészta, vagy capellini
  • Fél csésze (125 ml) vékony, félhold alakúra szeletelt retek
  • 1 kisebb sárga paprika, csíkokra vágva
  • 2 zöldhagyma, vékonyan felkarikázva
  • 2 ek (30 ml) apróra vágott friss koriander, vagy petrezselyem

 

A földimogyorós borsó elkészítése:

 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük elő a fűszeres mogyorót, keverjük hozzá az olajat, a paprikát, a Tabascót,

borsosalata-recept-mogyoro
Egy salátát mindig tovább lehet fokozni

a sót és a paprikát. Egy kisebb edényben hevítsük a keveréket 5-7 percig,  amíg a mogyoró barnulni kezd, majd hűtsük le, és tegyük félre.

Keverjük össze az öntet összetevőit, egy kis edényben, utoljára hozzáadva a kétféle olajat. Kavargassuk addig, amíg homogén lesz.

Tegyünk fel egy nagy edényben vizet főni. Blansírozzuk a borsót és a répát 1 percig. Egy lyukas kanállal szedjük ki tésztaszűrőbe, majd öblítsük le hideg vízzel, majd hagyjuk lecsöpögni. Dobjuk be a tésztát a forrásban levő vízbe, és a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük. Ezután szűrjük le és öblítsük le, majd hagyjuk ezt is lecsöpögni.

Rakjuk egybe a tésztát, a zöldségeket és az öntetet egy nagy salátás tálba, amíg jól összekeveredik. Hagyjuk fél óráig állni szobahőmérsékleten, hogy az ízek jól összeérjenek. Amikor tálalásra kész, szórjuk meg az aprított korianderrel, vagy petrezselyemmel, majd szórjuk rá a fűszeres mogyorót.

értékelés