-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Asszisztens
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Igaz, hogy a céklának van vastartalma, de az nem magasabb más növényekénél, viszont a cékla az a zöldség amelyből az emberi szervezet a legjobban fel tudja hasznosítani a vasat. Gazdag rostokban és zsírszegény, nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így a diétázók is bátran fogyaszthatják.
Európában már évek óta használják a céklát, mint étrendkiegészítőt a daganatos betegségek kezelésében. Feltételezések szerint a cékla festékanyaga anti-karcinogén, és 400%-kal növeli a vér oxigénellátását. Ennek bizonyítására további kutatások szükségesek.
A cékla levele is bőségesen tartalmaz béta-karotint és egyéb karotinoidokat, melyek egészségvédő hatása jól ismert. A karotinoidok növényi pigmentek, melyek erős antioxidáns természetes vegyületek és kb. 600 különböző típusuk ismert. A gyümölcsökben és a zöldségekben előforduló sárga, narancssárga valamint vörös pigmentek a karotinoidok jelenlétére utalnak.
A cékla változatosan felhasználható
A cékla levele még sok folsavat, vasat, káliumot és egy kevés C-vitamint is tartalmaz. A céklagyökér- és levél nagy népszerűségnek örvend a nők és a terhesek körében. Fogyasszuk a leveleket és a céklát főzve vagy párolva, ízesítsük hagymával és fokhagymával, grillezce rozmaringgal, reszelve egészítsük ki a salátatálat vele. Apróra vágva keverjük össze burgonyapürével vagy pirítsuk meg.
Cékla grillezve
Nyersen ér a legtöbbet
A cékla nyersen a legegészségesebb. Csak hámozzuk meg és máris használható. Friss ízt ad a salátáknak, a szendvicseknek (próbáljuk meg sajttal), vagy lehet más zöldségfélék kísérője is. Gyümölcs-zöldség turmixba is rejthetünk egy-egy céklagumót, sőt sütemények tésztáját is gazdagíthatja.
Próbáljuk ki a következő céklás ötleteket!
- keverjük más zöldségekhez a reszelt céklát
- keverjük össze a reszelt céklát málnaecettel vagy reszelt narancshéjjal és narancslével, köretként megállja a helyét
- a reszelt cékla remekül ízesíti a hamburgert
TIPP: CÉKLÁS BROWNIE
Főtt cékla
Ha céklát vásárolunk, akkor azon általában a levelek és a szár is rajta vannak. Amikor a céklát megfőzzük, ne vágjuk le teljesen a szárát, mert így nem veszíti el értékes festék- és tápanyagait.
A céklát megpárolhatjuk, de meg is főzhetjük. Tegyük meleg vízbe a gumókat, majd a forrástól számítva 20-50 percig főzzük, nagyságtól függően. Egy kis nyárs vagy villa segítségével győződjünk meg arról, hogy elég puha-e, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük le víz segítségével, mert így könnyebb lesz eltávolítani a héját.
A főtt céklát fogyaszthatjuk:
- melegen, zöldséges ételek kísérőjeként, vagy
- hagyjuk kihűlni és felszeletelve ízesítheti otthon készült hamburgerünket
Vágjuk kockára a megfőtt céklát, a párolt burgonyát, a tököt és kevergetve pirítsuk meg. Adjunk hozzá egy kevés fokhagymát és kockára vágott hagymát. Az így kapott finom főzeléket fogyaszthatjuk önmagában, de húsételek mellé is kiváló.
Próbáljuk ki a következő céklával készült receptet
Céklaleves
Hozzávalók:
- 4 darab közepes nagyságú cékla, meghámozva és megreszelve
- 1 csészényi apróra vágott vöröskáposzta
- 1 darab közepes nagyságú apróra vágott vöröshagyma
- 1 alma, meghámozva, magháza eltávolítva, szeleteljük fel
- 2 teáskanál olívaolaj
- 2 evőkanál paradicsompüré
- ½ csésze fehérbor
- 4 csésze csirkehúsleves
- 1 szál apróra vágott snidling
- 200 g joghurt (natúr, alacsony zsírtartalmú)
Céklaleves elkészítése
Egy nagyobb serpenyőben melegítsük meg az olajat. Dobjuk rá a hagymát, és pirítsuk kis lángon 4-5 percig, időnként keverjük meg. Adjuk hozzá a céklát, az almát, a káposztát, a csirkehúslevest és a paradicsompürét, fedjük le, és 10 percig pároljuk. Öntsük hozzá a bort is. Forrón is felszolgálhatjuk, ha pedig hidegen kívánjuk enni, akkor hűtsük le; legalább két órán át tartsuk hűtőszekrényben. Négy leveses csésze aljára tegyünk a joghurtból (vagy az alacsony zsírtartalmú tejfölből), mérjük rá a levest, egy villával keverjük meg, és díszítsük snidlinggel vagy petrezselyemmel.
Tápanyag/adag
- Fehérje 8 g
- Zsír 3 g
- Szénhidrát 23 g
- Diétás élelmi rost 6 g
- Energia 740 kJ/175 kalória