-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Értékesítő
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Senior Business Analyst - Budapest, XIII. kerület
2024. 11. 23
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Ecetes cékla receptje
Az üzletek polcain több változatban kínálják magukat a céklából készült savanyúságok. Mégis az ízük nem vetekedhet a házilag készítettekével. Érdemes kísérletezni a hozzávalók variációival is.
Hozzávalók:
- 2 kg friss cékla
- 1 ½ liter ecet, maláta- vagy borecet ízléstől függően
- 1 evőkanál egész koriander mag
- 1 evőkanál egész bors
- kb. 10 egész szegfűszeg
- 1 babérlevél (szárított)
- 100 g cukor (tetszőleges)
Az ecetes cékla elkészítése
Csavarjuk le a szárakat a gumóról 2-3 cm-nyit azonban hagyjunk rajta. Tisztítsuk meg a céklát, de vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a héját. Csomagoljuk fóliába és két óra hosszat süssük 180°C-on, mindaddig, amíg meg nem puhul.
Míg a cékla puhul, készítsük el az ecetes levet. Öntsük egy nagy edénybe az ecetet, és tegyük bele a koriandert, a szegfűszeget, a borsot és a babérlevelet. Forraljuk kb. egy percig. Vegyük le a tűzről, és fedjük le. Hagyjuk lefedve két óra hosszat, míg az ízek össze nem érnek. Szűrjük le.
Ha a cékla héja vastagabb, akkor is meg tudjuk hámozni némi ügyességgel. Használjunk konyhai kesztyűt, hogy védjük körmeinket, kezünket a lilás „festékfoltoktól”.
Vágjuk fel a céklát ½ cm-es szeletekre.
Tegyük a szeleteket a következőképpen tiszta befőttes üvegekbe:
- Mossuk ki az üvegeket meleg szappanos vízzel és alaposan öblítsük ki őket.
- Fordítsuk szájukkal lefele és tartsuk őket 100°C forró sütőben 20 percig.
- Hagyjuk kissé kihűlni az üvegeket.
- Használjunk műanyag bevonatú fedelet az üvegekre, mert a fém reakcióba lép az ecettel.
- Töltsük az ecetes levet az üvegekbe.
- Zárjuk le a befőttes üvegeket légmentesen záródó, ecettel szemben ellenálló fedéllel.
- Fogyasztás előtt hagyjuk néhány hétig állni, de minden héten finoman rázogassuk meg az üvegeket, hogy az ízek átjárják a készítményt.
- A céklából ízletes és változatos ételek készíthetőek. Az alábbiakban bemutatunk néhány különleges céklával készülő receptet, amelyekben szokatlan párosításban szerepel a cékla, de az elkészítés módja sem hétköznapi.
A cékla felhasználásának egy egyszerű és nagyszerű módja: a sült cékla
Legegyszerűbben a kis céklából készíthető, a teniszlabda nagyságú gumóból. Gyorsan megsül és az íze is édesebb.
Narancsos céklasaláta
A cékla és a narancs társítása a salátástálban nemcsak mutatós, hanem finom is. Fűszerezzük korianderrel.
Gratinírozott cékla zellerrel
Próbáljuk ki a gratinírozott (csőben sült) cékla-zeller rétegest. Azonnal tálaljuk, másképpen kiszárad.
Céklás pite receptje
A túrós pitéhez hasonlóan készítjük, csak a túró helyett, majonézes, sajtos cékla a töltelék. Tápláló, kalóriadús étel.
Édesköménnyel fűszerezett céklasaláta zsályás krutonnal
Ez a recept a kömény, a frissen főzött cékla és a zsályás kruton ízkavakádján alapszik. Narancs öntet és halloumi sajt egészíti ki a finom, ropogós nyári salátát.
Narancsos céklaleves
Ennek a csodálatos színű céklalevesnek a látványa már önmagában is felüdülést jelent, a téli gyökérzöldségek unalmas földes színe és a téli káposztafélék zöld színe után.