-
Asszisztens
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Kőműves
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Fémipari összeszerelő
2024. 11. 23
-
Hegesztő_villanyszerelő - Külföld
2024. 11. 23
-
Project koordinátor - Dél-Dunántúl
2024. 11. 23
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A citromos-áfonyás kalács elkészítése:
Nagyon hasonlít az egyensúlytésztához, így a nap bármely szakaszában fogyasztható. Már azóta használom ezt a receptet, amióta 1991-ben kivágtam a receptet a Bon Appetit magazinból.
A citrom képes minden más gyümölcsből a legjobbat kihozni. Számos receptben használnak citromhéjat, mert abban rejtőzik a citrom valódi aromája. Emiatt inkább bio-citromot vásárolok, nem pedig kereskedelmileg termesztett, rovarirtóval beszórt citromot. Ettől függetlenül használat előtt mindig mosd meg jó alaposan.
A vad áfonya és annak termesztett rokona is tökéletesen megfelel a célra. Az áfonya antioxidánsokban gazdag gyümölcs, a rost- és káliumtartalma magas, a nátriumtartalma pedig alacsony. Mivel az áfonyát műanyag tasakokban árulják, ellenőrizd le, hogy nincs-e az alján nedves vagy foltos terület. Én általában felnyitom a tasakot, hogy leellenőrizzem az áfonyák színét és állapotát. A fehér virág természetes védelmet nyújt a nap ellen, és emellett a frissesség jeleinek számítanak. Amikor friss áfonyát keversz a masszába, légy óvatos, hogy ne törjenek össze és ne színezzék be az egészet kékre. Ha nagyobbat használsz, mint én most, akkor sütés közben az lecsúszik a kenyér aljára. Használj kisebb áfonyát ennek megelőzése érdekében.
A citromos-áfonyás kalács receptje:
Hozzávalók:
- 1 ½ csésze (195 g) teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 6 evőkanál (85 g) szobahőmérsékletű, sótlan vaj
- ¾ csésze (150 g) fehér kristálycukor
- 2 nagy tojás
- ½ teáskanál tiszta vanília kivonat
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- ½ csésze (120 ml) tej
- 1 csésze friss áfonya
Citromos glazúr:
- ¼ csésze (50 g) fehér kristálycukor
- 2 evőkanál friss citromlé
A citromos-áfonyás kalács elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 Cº-ra és helyezd a rácsot a sütő középső részébe. Vajazd meg a 23 x 13 x 8 centiméteres tepsi alját és belső oldalát.
Egy külön tálba keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Az elektromos mixer táljába verd fel a vajat, amíg meg nem puhul (kb. 1 percig). Add hozzá a cukrot, majd ismét addig verd, amíg jó puha és habos nem lesz. Törd bele egyenként a tojásokat, és mindegyik tojás után keverj még egy keveset rajta. Kapard le a tál oldalát, ha szükséges. Add hozzá a vanília kivonatot és a citromhéjat. Állítsd lassú fokozatra a mixert, és add hozzá a lisztes keveréket (három részletben) és a tejet (két részletben) úgy, hogy a liszttel kezd, és fejezd be. Miután jól összekeveredtek, tedd bele az áfonyát.
Öntsd a masszát a tepsibe, és hagyd sülni körülbelül 55-65 percig, vagy amíg a kalács aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.
Időközben egy kisebb fémedényben keverd össze a cukrot és a citromlét, amíg a cukor el nem olvad.
Amikor a kalács készen van, vedd ki és tedd a rácsra hűlni. Egy fogpiszkálóval szúrj apró lyukakat a kalács teljes felületére, majd kend be a tetejét a citromos glazúrral. Hagyd a tepsibe hűlni még 30 percig, majd vedd ki és tedd a rácsra. A legjobb, ha még aznap elfogyasztják.
A recept egy kalács készítéséhez elegendő.