-
Kőműves
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Senior Business Analyst - Budapest, XIII. kerület
2024. 11. 23
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Egyszerűbb elkészíteni ezt a csípős uborkát, mint gondolnád. Mutatjuk a receptet.
Zöldségkeverék
A fűszereket és a zöldségeket rétegesen rakjuk az üvegekbe. Ez nemcsak dekoratív, de elősegíti a sajátos aroma kialakulását is.
- Kapor (Anethum graveolens): Hagyományosan a virágját, szárát és termését használják az uborka savanyításához. A vetés egyszerű". Nyáron a fiatal hajtásait szedhetjük saláták ízesítéséhez. A magvak akkor érettek, ha barnás színeződést mutatnak.
- Babérlevél (Laurus nobilis): A babér nem télálló, ezért világos, meleg telelőhelyet igényel. Vigyázat! Ne tévesszük össze a babérmeggyel (Prunus laurocerasus), amelynek levelei mérgezőek
- Borsikafű (Satureja hortensis): Csípős íze jól illik a savanyított fűszerekhez. A növény nem igényes. Vetéskor a magvakat nem szabad talajjal takarni!
- Változatok: Próbáljuk ki a fűszerek közül a kakukkfüvet, a tárkonyt, a gyömbért, az erős paprikát vagy a citromfüvet is.
Az uborka kíváló összetevője a csalamádénak |
Milyen zöldséget lehet eltenni télire?
Az erkélyről: az uborka, cukkini, tök, dinnye, paradicsom, paprika kiválóan alkalmas a savanyításra. Ha kedvenc növényeinket leszüretelve a mennyiség nem elegendő, a hiányt a piacról kell pótolnunk. Kedvelt zöldségek a sárgarépa, karfiol, hagyma. A megmosott és felszeletelt zöldségeket nyersen vagy blansírozva használhatjuk fel. A zöldségeket a jól záródó üvegekben egész a peremig töltsük, hogy minél kevesebb levegő maradjon bennük a zöldség fölött.
Paradicsom befőzése könnyen: ennél a módszernél nincsen egyszerűbb
Csípős uborka savanyúság recept
Az uborkát felvágjuk, az ecetet 70 ml vízzel, a mézzel és a fűszerekkel felfőzzük. Az uborkákat 5-6 percig puhítjuk az oldatban. Egy félliteres üvegbe töltjük és lezárjuk. |
Az ecet receptje
- Ecet: minden ecetféle megfelel, amely legalább 4-6 % ecetet tartalmaz. A forgalomban levő ecet 10-20 %-os, ezt hígítanunk kell.
- Oldat: három 750 ml-es üveghez 1/2 L ecetet, 250 g cukrot vagy mézet, 6 szem szegfűborsot, 10 szem feketeborsot és sót számítsunk. Az oldatot felforraljuk, és forrón öntjük a zöldségekre az üveg pereméig. Az üvegeket azonnal zárjuk szorosan le. Ha használunk tartósítószert, azt a forró oldathoz keverjük.
- Eltarthatóság: Az így elkészített savanyúság sötét és hűvös helyen két hónapig eltartható. Ha az egészet felforraljuk, az eltarthatóság 4 hónapra növekszik. Ha az egészet nem tudjuk felforralni, az is jó, ha a levet másnap leöntjük, újra felforraljuk, és (forrón) ismét felöntjük.
Forrás: Konyhakert az erkélyen