-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Óvodapedagógus
-
Kőműves
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
-
Takarító
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Főzzön friss, zöld csalánlevest ebédre!
Mindenki saját ízvilágának megfelelően fűszerezheti, gazdagíthatja a csalánlevest, csak az alapanyag, a csalánlevél marad ugyanaz.
A leveshez való csalánt összegyűjthetjük a kertünkből, vagy ha ott nem terem, akkor természetes élőhelyéről. Ha nincs a közelben ilyen hely, akkor beszerezhetjük a levesnek valót bio- és ökoboltokban, természetesen évszaktól függően.
Kezdjük a levesfőzést a hozzávalók előkészítésével. A csalánleveleken és a fűszereken kívül szükségünk van egy-két meghámozott és apróra vágott burgonyára és gyökérzöldségre. A hagyományos karórépa vagy a paszternák helyett használhatjuk a gyermekláncfű (pitypang) vagy a csípős csalán (nagy csalán) gyökerét. Kevésbé ismert a csicsóka, de kitűnő ízesítő. Ezen zöldségek társításánál fantáziánk is szabadon szárnyalhat.
Szükségünk van még apróra vágott hagymára és egy gerezd zúzott fokhagymára. Amennyiben hozzájutunk, válasszunk vadon élő hagymafajtákat ízesítésre, így a bajuszos hagymát és a medvehagymát, ezeknek a leveleit vágjuk fel apróra, és úgy adjuk majd a leveshez. Használhatunk metélőhagymát (snidling) vagy póréhagymát, annál is inkább, mivel ezeket akár magunk is termeszthetjük. A termesztett rozmaring leveleit és virágait is használhatjuk a leves összetevőjeként, de dobjuk el a fás szárát. A rozmaring vadon élő változata is megfelel erre a célra. Ezeket az összetevőket pároljuk meg egy kevés vajon, esetleg ízlés szerint oliva- vagy tökmagolajon.
Habár a leves elsősorban csalánlevelekből készül gazdagíthatjuk olyan zöldségek hozzáadásával, mint a spárga, a zöldborsó, a brokkoli (használhatjuk a szárát, a leveleit és a virágát) vagy a zöldbab. Ezeket az összetevőket is adjuk az előbbiekhez engedjük fel vízzel, és kezdjük el főzni.
A zsenge csalánleveleket leforrázzuk, így megszűnik a csípősségük. Nyugodtan használhatunk nagyobb mennyiséget, mert főzés közben úgyis összezsugorodnak. Tegyük őket abba a fővő vízbe, amelyben a leves összetevői puhulnak. A levest ízesíthetjük gyermekláncfű, kankalin, borsmustár levelekkel (termesztett vagy vadon élő is megfelel), de a vízitorma is fenséges ízt ad neki.
Annyit használjunk ezekből, hogy befedjék a lábasban levő csalánleveleket. Ha nem rendelkezünk ezen növényi ízesítők leveleivel, akkor használjunk egy húsleveskockát. Főzzük 10 percig! Friss ízt ad a készülő levesbe lógatott teafilter. Ajánlott a menta tea, de különösen a menta és az eukaliptusz vagy a menta és a csalán keveréke, ha pedig még édeskömény teával is fűszerezzük a levesünket, akkor a különleges édeskés utóíz remekül elősegíti az emésztést.
A továbbiakban fűszerezhetjük a zöld csalánlevest saját ízlésünk szerint. Sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá friss, apróra vágott zöldfűszereket (kakukkfű, oregánó, bazsalikom). Kóstoljuk meg, és ha megkívánja fűszerezzük tovább ízvilágunk szerint. A kész levest pürésítsük kézi mixer segítségével.
Friss, ropogós kenyérrel az igazi a csalánlevesünk!