-
Óvodapedagógus
-
Kőműves
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Készítsünk kandiscukrot!
Lehet, hogy az első alkalommal bonyolultnak tűnik a forró cukormasszából szalagformára húzni, alakítani az édességet, és először néhány furcsa forma sikeredik belőle, de ne adjuk fel, mert a „gyakorlat teszi a mestert”!
Az alábbiakban lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan készül ez a kandiscukor különlegesség:
Elkészítési idő: 1 óra és 15 perc
Hozzávalók:
- 3 csésze kristálycukor
- 1 csésze kukorica szirup
- 1/4 csésze víz
- ½ teáskanál borsmenta kivonat
- Néhány csepp zöld és piros ételszínező
- Műanyag konyhai kesztyű
- Főző spray
A kandiscukor elkészítése
- Készítsünk elő négy tepsit, fújjuk be őket főző spray-jel vagy kenjünk rájuk egy vékony réteg olajat. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
- Keverjük össze a cukrot, a vizet és a kukorica szirupot egy nagyobb edényben. Forraljuk fel közepes lángon folyamatos kavarás mellett, míg a cukor teljesen el nem olvad. Főzzük tovább keverés nélkül addig, ameddig a masszába helyezett hőmérő 150°C-ot nem mutat. Ekkor már puha, képlékeny állagú a cukormassza.
- A megfelelő hőmérséklet elérése után távolítsuk el az édességet a tűzről és keverjük bele a menta kivonatot. A keverék egyharmadát öntsük az egyik tepsire, és helyezzük előmelegített sütőbe, hogy melegen tartsuk. Egy másik tepsire öntsünk megint egyharmad keveréket, és szórjuk a tetejére a zöld színezéket, majd kavarjuk óvatosan bele. Tegyük ezt a tepsit is a sütőbe.
- A maradék masszához adjuk hozzá a piros ételszínezőt, és öntsük rá egy hőtálló tepsire vagy egy márványlapra. Addig hagyjuk hűlni, ameddig a teteje „bőrösödni” nem kezd.
- Egy hőálló spatulát fújjunk be főző spray-jel és nyomjuk-toljuk össze vele a piros masszát, míg egy tömbszerű alakzatot nem kapunk.
- Amikor a kandiscukor-tömb már eléggé lehűlt ahhoz, hogy kezelni lehessen, de még mindig forró, hozzáfoghatunk a húzásához. A konyhai műanyag kesztyűt fújjuk be főző spray-jel, húzhatunk alá vastag kertészeti kesztyűt, hogy a hőtől még jobban megvédjük a kezünket. Tegyük mindkét kezünket a masszára és húzzuk szálára két ellenkező irányba, akárcsak egy zsinórt. Egyik végüknél fogjuk össze a szálakat és egyidejűleg csavarjuk és húzzuk is a most már kötélhez hasonlító darabot. Továbbra is csavarjuk és húzzuk az édességet mindaddig, ameddig 5 cm vastagságú, pirosas, kötélformájú darabot nem kapunk. Mivel ez a darab még képlékeny, de már alig meleg, helyezzük rá a megmaradt tepsire, és tegyük a sütőbe, ahonnan viszont ki kell venni a színezetlen masszát. A piros kandiscukrot melegen tartja a sütő, hogy később is jól formázható legyen.
- Ismételjük meg a fenti eljárást, de most már a fehér adaggal, amíg fehér színű, 5 cm átmérőjű kötélformájú édességet nem alakítunk belőle.
- A következő lépésben ugyanúgy járunk el a zöldre színezett cukorkával. A végeredmény itt is zöld színű, 5 cm átmérőjű kötélforma kell legyen.
- Vegyük ki a sütőből a melegen tartott cukorkákat, és vágjunk le mindegyikből 12 cm-es darabokat. A negyedik üresen maradt tepsire helyezzük a darabokat, mind a három színt szorosan egymás mellé, úgy, hogy a fehér legyen középen. Kezdjük el húzni-nyújtani a háromszínű darabokat, és alakítsunk ki egészen vékony és 2,5 cm magasságú lapokat. Megolajozott konyhai ollóval vágjuk le a kívánt szalag alakú formákat, kb. a 12-15 cm a megfelelő hosszúság. Tegyük tepsibe a kandiscukor-szalagokat a teljes kihűlésig.
- Ismételjük meg ugyanezt a maradék masszával, majd a megfelelő nagyságú darabokat vágjuk le. Ha időközben megkeményedne a cukorka, helyezzük vissza a meleg sütőbe, mert akkor ismét meglágyul. Vigyázzunk arra, hogy a sütő ne legyen túl meleg, mert akkor elolvad a nyalánkságunk. A cukorszalagok hamar megkeményednek szobahőmérsékleten, de, ha túl sok ideig hagyjuk őket ezen a hőmérsékleten, akkor megpuhulnak és ragadóssá válnak. Ezért ajánlatos a kandiscukor-szalagokat celofánba csomagolni.
értékelés